maandag 7 juni 2021

Niemand mag ongehinderd de Stille Oceaan plunderen

 

Niemand mag ongehinderd de Stille Oceaan plunderen

© Marten van Dijl / Greenpeace

Sinds het begin van dit jaar staat mijn leven in het teken van maar één ding: zoveel mogelijk mensen laten weten wat in de Stille Oceaan staat te gebeuren. Met machines zo groot als een bultrugwalvis willen mijnbouwbedrijven de diepzee plunderen voor kobalt, nikkel en mangaan. 1,5 miljoen km2 oceaanbodem wordt daardoor totaal omgeploegd. Het is nog niet te laat, maar dan hebben we je hulp nu keihard nodig.   

 © Greenpeace / Gavin Newman

Terra incognita wordt terror destructie

Wist je dat er meer bekend is over het oppervlak van Mars dan over onze eigen diepzee? Ruim 80% van onze oceanen is nog niet door de mens verkend. En van de oceaanbodem hebben we slechts 4% in kaart gebracht. Juist dit laatste stuk terra incognita wordt nu rücksichtslos opgeofferd met grote gevolgen voor het onderwaterleven. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij. 

Snap jij het ook niet? Kom dan nu met me in actie

© NOAA Okeanos Explorer

Bescherm Casper de octopus

Miljoenen jaren hebben de meest fantastische levensvormen zich ongestoord in de diepzee kunnen ontwikkelen. Neem nou Casper, de octopus die vernoemd is naar het spookje. Zij legt haar eitjes op mangaanknollen. Dat zijn ophopingen op de zeebodem vol kostbare metalen zoals kobalt en nikkel. Jarenlang beschermt ze de eitjes met haar eigen lichaam, tot ze eindelijk uitkomen. Op precies die mangaanknollen heeft de industrie het dus voorzien. 

Help zeedieren zoals Casper beschermen

© ?

Knollen voor smartphones

Diepzeemijnbouw is absoluut nodig, zeggen mijnbouwbedrijven. De vraag naar mangaan, nikkel, koper en kobalt voor onze elektronica stijgt immers razensnel. In de afgelopen 10 jaar groeide alleen al de verkoop van smartphones van 472 miljoen naar bijna 1,4 miljard per jaar! Wat deze bedrijven ons níet vertellen, is dat elektronisch afval het snelstgroeiende type afval is. Aan die wegwerpmentaliteit moet een einde komen. Dit eisen we daarom van overheden en bedrijven: 

  • Hergebruik & reparatie: bedrijven moeten producten maken die lang meegaan én gerepareerd kunnen worden. De EU werkt aan regelgeving om dit af te dwingen.
  • Recycling: kostbare metalen kunnen worden hergebruikt. Producten moeten zo ontworpen worden dat recycling eenvoudiger wordt. 
  • Slimmer consumeren: we moeten van hyperconsumptie naar duurzame deeleconomie. Willen we echt elk jaar het nieuwste model smartphone? En als we investeren in beter en sneller OV, heeft in de toekomst dan elk gezin nog een (elektrische) auto nodig?

We hebben haast, maar het is nog niet te laat

Door de Internationale Zeebodemautoriteit zijn al 30 licenties verstrekt voor mijnbouwprojecten. Greenpeace doet er alles aan om die contracten van tafel te krijgen. Jouw bijdrage stelt ons in staat de druk op te voeren tot een kritiek niveau. Er is ook goed nieuws: over een paar maanden vergadert de VN opnieuw over het internationale oceanenverdrag. Wij eisen dat ten minste 30% van de oceanen wordt beschermd en een einde wordt gemaakt aan schadelijke praktijken. 

Samen kunnen we 30 mijnbouwlicenties van tafel vegen, doe je mee?

© Marten van Dijl / Greenpeace

Niemand mag ongehinderd de Stille Oceaan plunderen

Ja, ik help ook extra mee


Met vriendelijke groet,

Saskia van Aalst

Persvoorlichter aan boord van de Rainbow Warrior


F

Geen opmerkingen:

Een reactie posten