maandag 7 juni 2021

De verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen naar het nieuwe depot is gestart

 



Inhuizing collectie gestart
De verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen naar het nieuwe depot is gestart. Vanuit vijf externe tijdelijke opslaglocaties in Nederland en België zullen de meer dan 151.000 kunstobjecten naar hun nieuwe thuis worden gebracht. Zo komt de ziel in het nu nog vrijwel lege en bijna kleurloze depot.
Het depot zal nu eindelijk functioneel worden en dag voor dag steeds voller raken. Uiteindelijk is de collectie die is ontstaan dankzij 172 jaar verzamelen voor het eerst samen en die zal hier voortaan worden bewaard en verzorgd.

De inhuizing van de collectie kun je via onze website op de voet volgen. We leggen de militaire operatie en het proces achter de schermen vast in beeld en cijfers en je maakt kennis met de verschillende depotmedewerkers die dag in dag uit zorgen voor de collectie.

Foto's: Aad Hoogendoorn.



Foto: Aad Hoogendoorn.
Inhuizing collectie
Militaire operatie
De omvang van de inhuizing is enorm. Als het om meer dan 151.000 voorwerpen gaat, kun je niet op microniveau opereren. De hele collectie wordt immers in één keer, in een periode van zo'n vier maanden, verplaatst. Twaalf weken lang rijden er vijf dagen per week transportwagens vanaf alle huidige externe depots op en neer naar het nieuwe depot. In totaal 216 keer. Zo kunnen er een paar duizend kunstwerken per dag worden vervoerd en naar hun nieuwe standplaats in het depot worden gebracht.  

button
Depotmedewerkers
In het nieuwe depot is elke dag een groot team aan het werk om de inhuizing te regelen. Dat bestaat uit 24 uitpakkers, 6 registratoren en 3 coördinatoren, die per dag wisselen in samenstelling. En daarbij komen ook nog de mensen van de beveiliging en de kunsttransporteurs.
Samen zorgen zij ervoor dat de inhuizing voorspoedig kan verlopen. Van zes depotmedewerkers hebben we in samenwerking met Zahra Reijs en Milan van Dril een videoportret gemaakt. Daarin vertellen zij meer over hun werk in het depot en wat dat voor hen betekent. Maak kennis met beveiliger Harry Kramer.







Nieuwsbrief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten