woensdag 14 oktober 2020

geen poen zonder groen / Greenpeace

 




Met vriendelijke groet,

Dewi Zloch 
Campagneleider

Wat vind je van deze e-mail? Negative feedback
Positive feedback
 © Marten van Dijl / Greenpeace

Vandaag starten we een rechtszaak tegen de overheid. Wij willen dat de huidige KLM-staatssteun ingetrokken wordt, omdat de overheid geen goede voorwaarden stelt en KLM gewoon door laat vervuilen. Misschien vraag je je af: waarom deze stap? Dat vertel ik je graag in deze mail.​​

Grote vervuilers worden voorgetrokken

Ik zie het keer op keer gebeuren: de overheid trekt grote vervuilers voor. Vliegtickets van € 5,- naar code oranje-gebieden, belastingvrijstelling van kerosine, boterzachte klimaatvoorwaarden bij de KLM-deal. En zo kan ik nog tien voorbeelden noemen. 

Overheid schendt zorgplicht met staatssteun

Terwijl veel mensen wél verduurzamen, geeft de overheid € 3,4 miljard staatssteun aan KLM om op de oude voet verder te vervuilen. Dat is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Eerder bevestigde de Hoge Raad in het Urgenda-vonnis dat de staat een sterke zorgplicht heeft om burgers te beschermen tegen gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering. Daarom vragen we aan de rechter of de miljardensteun gestaakt kan worden omdat  klimaatvoorwaarden ontbreken.

We kunnen groen en eerlijk uit deze crisis komen

We weten inmiddels dat de overheidsmiljarden voor een groot deel naar kerosine- en leasebedrijven verdwijnen en niet ten goede komen aan het KLM personeel. Maar we kunnen groen en eerlijk uit deze crisis komen. Dat zeg ik niet alleen, maar bijvoorbeeld ook de economen van de Nederlandsche Bank. 

Lees meer over de rechtszaak

Vergroot het succes
@ Myrthe Verweij / Greenpeace
Doe je mee? We nemen het op tegen de overheid, daarbij kunnen we jouw steun goed gebruiken. Je helpt ons enorm met een (extra) donatie. Alvast bedankt!
Steun deze zaak met een donatie

Doneer nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten