vrijdag 13 september 2019

Deze week: De langverwachte verschijning van de nieuwe Atwood


Deze week: De langverwachte verschijning van de nieuwe Atwood, hoe het dichtershart van Ocean Vuong doorklinkt in een fantastisch prozadebuut, en de boeken top 10 van deze week.
Beste lezers van NRC Boeken,

Dinsdag was ik in Londen, op een persconferentie voor een nieuwe roman. Ik moet even benadrukken hoe uitzonderlijk zoiets is. Persconferenties worden doorgaans gegeven door bedrijven of politici, omdat er nieuws te vertellen is. En een roman is zelden nieuws (het is fictie, tenslotte).

Maar dit was De testamenten, de nieuwe roman van Margaret Atwood. Dat was een persconferentie waard omdat het een vervolg is op haar klassieker uit 1985, The Handmaid’s Tale, over een dystopisch Amerika waarin vrouwenrechten drastisch teruggedrongen zijn. De laatste jaren is het boek vooral bekend als tv-serie én dient het als inspiratie voor activisten. Die zagen hoe de wereld uit Atwoods boek dichterbij was gekomen dan in 1985 mogelijk leek: van teruggedrongen abortuswetgeving tot wereldleiders met rabiaat misogyne opvattingen. ‘Make Margaret Atwood Fiction Again’, stond op spandoeken tijdens de Women’s March, daags na de inauguratie van president Trump. Dus het vervolg op The Handmaid’s Tale werd onthaald als de woorden van een profeet.

Over het fenomeen Margaret Atwood, de hype en het boek mocht ik komen vertellen bij de podcast NRC Vandaag – ook de eerste keer dat onze dagelijkse journalistieke podcast over een roman gaat. (Hoera!) Maar nu wilt u natuurlijk weten: is dat boek ook wat? Ik schreef ook een recensie van De testamenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten