zondag 23 februari 2014

Oekraïne Україна

Oekraïne
Oekraïne (Oekraïens: Україна) is een land in Oost-Europa dat in het zuiden grenst aan de Zwarte Zee, in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Wit-Rusland en in het westen aan Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië.
Oekraïne is na Rusland, Kazachstan en Turkije het grootste land van Europa. Het is echter wel het grootste land (qua oppervlakte) dat geheel in Europa ligt. De hoofdstad is Kiev (Kyjiv).
Ten noorden van Kiev ligt Tsjernobyl (Tsjornobil) waar zich in 1986 een nucleaire ramp voltrok. Drie grote rivieren doorkruisen het land: de Dnjepr (Dnipro), de Dnjestr (Dnister) en de Donets.

Taal

De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens. Het Oekraïens is nauw verwant aan het Russisch, te vergelijken met de verwantschap tussen het Nederlands en Duits, maar heeft veel Poolse leenwoorden wat komt door de eeuwenlange Pools-Litouwse overheersing. Van de bevolking heeft 67% het Oekraïens als moedertaal, maar veel mensen spreken ook Russisch. 24% spreekt het Russisch ook als moedertaal[1], vooral op de Krim, en de oostelijke oblasten Donetsk en Loehansk. Sinds 8 augustus 2012 wordt het Russisch ook officieel erkend als regionale taal. In het westen spreekt een kleine minderheid ook Hongaars (zie: Hongaarse minderheid in Oekraine), Pools en Roemeens. Op de Krim spreekt een minderheid het Krimtataars.

Voorzitter Oekraïens parlement verkozen tot interim-president

Het parlement van Oekraïne heeft zondag de voorzitter, Oleksander Turchinov, gekozen tot interim-president. Turchinov heeft daarmee tijdelijk de bevoegdheden van de president.

Foto:  AFP
De afgevaardigden moeten uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd, zo zei Turchinov zondagochtend.
De interim-president noemde het vormen van een nieuwe regering "een taak met prioriteit."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten