maandag 17 februari 2014

kinderen uit de jeugdzorg maken kunst

Kunstkameraden in het Noordbrabants Museum in Den Bosch

8 februari t/m 6 april 2014
Van Bergen op Zoom tot aan Deurne zijn vanaf november jl. 50 kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar van zes diverse jeugdorganisaties in Noord-Brabant aan de slag in de ateliers van 50 professionele Brabantse kunstenaars. Allerlei kunstvormen worden beoe­fend om de kinderen hun verhaal te laten vertellen. Het atelier is de plek waar deze kinderen onvoorwaarde­lijke aandacht krijgen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. De 50 kunstwerken worden in de expositie Kunstkameraden van 8 februari tot en met 6 april tentoongesteld.

Stichting De Cultuurkantine

Stichting De Cultuurkantine maakt kunst en cultuur bereikbaar voor kinderen en jongeren. Cultuurparticipatie is een middel om te ontdekken waar je talenten liggen. Aan cultuur kunnen kinderen en jongeren plezier beleven, het kan nieuwsgierig maken en het kan richting geven. Het ontwikkelen van je eigen creativiteit en het laten horen of zien wie je bent en wat er in je leeft, heeft een groot effect op de ontwikkeling van een kind. De positieve effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. Stichting De Cultuurkantine maakt door middel van projecten kunst en cultuur toegankelijk voor kinderen voor wie dat minder vanzelfsprekend is. De deelnemende jeugdzorgorganisaties zijn Almata Ossendrecht, Juzt, Kompaan en De Bocht, De La Salle, BJ Brabant en Combinatie Jeugdzorg

Kunstkameraden

Het is voor de derde keer dat een dergelijk kunstproject wordt gerealiseerd door de Stichting De Cultuurkantine, echter het is de eerste keer dat de kunstwerken museaal worden getoond. Het Noordbrabants Museum is vanaf de totstandkoming bij het project betrokken. Het museum heeft de expositie Kunstkameraden mede mogelijk gemaakt omdat kinderen een belangrijke doelgroep vormen in het beleid en educatieve visie; elk kind is welkom in het museum. Daarbij wil het museum bezoekers raken, vermaken, inspireren en binden en kiest daarom voor uitdagende, afwijkende onderwerpen. Het oproepen van oprechte emoties en beroering is voor het museum van groter belang dan het tonen van zeldzame werken. Door middel van de achterliggende menselijke verhalen brengt het museum het gekozen thema dichterbij, waardoor het voor de bezoeker een bron van inspiratie kan zijn.

 www.voordekunst.nl is een crowdfunding gestart voor de financiering van dit project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten