maandag 1 april 2013

Rijksmuseum mist cultuur op het Museumplein

31/03/13, 10:14  − bron: ANP

’Wij zijn altijd de dupe van andermans feestjes’

© ap. Verplaatsing van De Nachtwacht naar de nieuwe locatie in het Rijksmuseum, afgelopen week.
Het Rijksmuseum in Amsterdam wil samen met het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw culturele activiteiten organiseren op het Museumplein. Dat zegt directeur Wim Pijbes in aanloop naar de heropening van het vernieuwde museum op 13 april.
'Het is ons centrale plein en daar willen we wat over te zeggen hebben', aldus Pijbes. 'Nu is het plein het toneel van manifestaties, demonstraties en voetbalhuldigingen, maar op cultureel gebied gebeurt er nooit iets. Wij zijn altijd de dupe van andermans uit de hand gelopen feestjes.'

Met name huldigingen zijn op het Museumplein geregeld uit de hand gelopen. Het Stedelijk Museum liep 2 jaar geleden 400.000 euro schade op door wangedrag van supporters tijdens de huldiging van Ajax. Pijbes denkt bij culturele activiteiten bijvoorbeeld aan 'een mooi zomerpaviljoen of een openluchtbioscoop'. Buurtbewoners staan volgens hem positief tegenover het plan.

Voorportaal
Het Museumplein is straks weer het voorportaal van het Rijksmuseum. Via het plein zal een groot deel van de bezoekers het museum betreden. Als een van de weinige musea ter wereld zullen mensen er straks 365 dagen per jaar terechtkunnen voor de circa 8000 kunstwerken in de 80 zalen.

Daarentegen zal het Rijksmuseum niet 's avonds open zijn. Het nabijgelegen Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum kennen wel avondopenstellingen. Pijbes: 'We hebben de avonden nodig voor besloten partijen. De deuren 's avonds openen voor een paar honderd bezoekers is te duur.' De directeur vindt een museumbezoek daarnaast typisch iets voor overdag. 'Ik ga 's ochtends toch ook niet naar de opera?'

Het monumentale hoofdgebouw van het Rijksmuseum was bijna 10 jaar dicht voor een grootscheepse renovatie. Na de heropening rekent het museum op 1,7 miljoen bezoekers per jaar. De instelling heeft in de aanloop naar de heropening 50 extra medewerkers en 75 extra rondleiders aangenomen. Bij het museum werken straks 450 mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten