dinsdag 9 april 2013

België wil nu eindelijk af van idiote oude wetten

Door: Leen Vervaeke − 09/04/13, 06:00
© reuters. De Belgische politicus Patrick Dewael is de voorzitter van de parlementaire comité wetsevaluatie.
Volgens de Belgische wet mag een deurwaarder bij een inbeslagname alles meenemen, behalve één koe, twaalf geiten en 24 kippen. De koning kan in een oorlog Belgisch-Congo mobiliseren, en een hypotheekakte moet altijd met de hand geschreven zijn. Aan dit soort voorbeelden van anachronistische wetgeving wil het Belgische parlement nu een einde maken, en vraagt daarbij de hulp van de hele bevolking.
Maandag lanceerde het 'parlementaire comité wetsevaluatie' een website waarop Belgische burgers verouderde of tegenstrijdige wetten kunnen melden. Het comité zal regelmatig nagaan of de aangemelde wetten kunnen worden aangepast of afgeschaft.

Het comité houdt al vier jaar grote schoonmaak in de Belgische wetgeving. Tot nog toe vooral aan de hand van tips van de rechterlijke macht, maar via crowdsourcing - het inschakelen van de burgers - hoopt het comité veel meer kromme regels op te sporen.

'Er komen jaarlijks 80 duizend pagina's nieuwe wetgeving bij, maar er worden lang niet zo veel wetten afgeschaft of bijgesteld', zegt Patrick Dewael, de liberale comitévoorzitter. 'Eigenlijk moet wetgeving constant worden opgefrist, en in een participatieve democratie moet de burger daar ook aan kunnen meewerken.'

De pest
De website gaat eind april van start, maar Belgische media gingen meteen op zoek naar kandidaten voor afschaffing. Zeer kansrijk zijn de regels uit 1804 rond het opstellen van een testament 'in gebieden waarmee alle verkeer is verbroken na het uitbreken van de pest'. Of de bepaling uit 1791 dat overheden geen affiches mogen drukken op gekleurd papier.

Ook het decreet dat leden van het huis van Oranje-Nassau uitsluit van de Belgische troon, lijkt niet meer van deze tijd, al schreef de krant De Standaard dat daar 'discussie over kan bestaan'. Afschaffing wordt nog moeilijk, aangezien het decreet grondwetgevende status heeft en niet zomaar gewijzigd kan worden.

Maandag klonk wel enige kritiek op het initiatief. 'Niemand heeft last van die overbodige wetten', zei Paul Van Orshoven, hoogleraar recht aan de KULeuven, op de Vlaamse radio. 'De volksvertegenwoordigers moeten niet de historische, exotische wetten afschaffen, maar slecht geschreven wetgeving leesbaarder maken.'

Maar volgens comitévoorzitter Dewael zijn extreme voorbeelden slechts het topje van de ijsberg. 'Wij ruimen op wat in het verleden fout is gelopen. Hopelijk een hint voor politici die zo graag hun naam verbinden aan een wet.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten