Als het aan frituuruitbater Eric Duhamel ligt, hoeven Belgische
daklozen binnenkort geen honger meer te lijden. In navolging van de
'uitgestelde koffie' heeft hij de 'uitgestelde friet' bedacht. Daarmee
kunnen zijn klanten een gratis zakje friet aan een dakloze schenken.
Het idee van de 'uitgestelde koffie' komt oorspronkelijk uit het
Italiaanse Napels. Cafébezoekers kunnen daar naast hun espresso ook een
'sospeso' bestellen: een tweede koffie die niet wordt geserveerd, maar
in de wacht wordt gezet voor een dakloze. De traditie werd nieuw leven
ingeblazen door de economische crisis en kreeg navolging in andere
landen, waaronder België.Die 'uitgestelde koffie' bracht Duhamel, uitbater van Fritkot Bompa in Brussel, op een idee. Want meer nog dan aan gratis koffie hebben daklozen behoefte aan een gratis maaltijd. En meer nog dan een café is een frietkraam laagdrempelig voor wie in de marge leeft.
Sinds vorige week kunnen klanten bij Fritkot Bompa dus één zak patat krijgen voor de prijs van twee. Ze krijgen dan een waardebon die ze aan een dakloze kunnen geven of kunnen achterlaten voor de sociale werkers in de buurt.
Het initiatief is een instant succes. In één week tijd verkocht Duhamel zestig zakjes 'uitgestelde friet' en kwamen er dertig daklozen eten.
Duhamel riep zijn collega's op televisie en internet op mee te doen, waarna nog twee frietkramen, in Brussel en in Luik, zich bij de actie aansloten. Twee Antwerpse frituristen volgen naar verwachting binnenkort.
'Het is de bedoeling dat frietkoten in heel België dit gaan invoeren', zegt Duhamel. 'Er is veel honger en armoede in België. Ik zie steeds meer daklozen op straat. Bovendien, als ik dit als enige frietkot doe, dan zal het na een tijdje niet meer houdbaar zijn.'
De kritiek dat Duhamel vooral uit is op publiciteit en makkelijk verdiend geld, spreekt de Belg hartgrondig tegen. Hij steekt veel geld in het drukken van affiches en waardebonnen. En de saus op de uitgestelde frietjes is van het huis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten