zondag 5 februari 2023

Na het lezen van deze nieuwsbrief win je elke discussie ;)

 


Januari is voorbijgevlogen, in deze nieuwsbrief hebben we wat nieuwtjes van afgelopen maand verzameld: van een vraag en antwoord over pesticiden tot aan het blootleggen van mythes over insecten in ons voedsel. Benieuwd? Lees dan snel verder...


Mis jij soms argumenten om aan je omgeving uit te leggen waarom het onzin is dat de hele wereld honger zal lijden als we stoppen met landbouwgif? En dat deze gifstoffen juist gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en voor de biodiversiteit, waar we allemaal afhankelijk van zijn? Op deze handige pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over pesticiden zoals: Wat zijn pesticiden? Kunnen we echt zonder? Welke actie is nodig van regeringen? Vergeet de Q&A niet te delen met iedereen die geïnteresseerd is!




Wist je dat we bijna elke week een ingezonden tip op onze socials plaatsen over misleidende marketing? Deze week is de Iglo Roerbaksensatie Pasta Kipfilet aan de beurt. Op de verpakking staat “Beter Welzijn” kip. Dat klinkt als een keurmerk, maar dat is het zeker niet. Het is een zelfbedachte term door Iglo, waar verder geen informatie bij staat, niet op de verpakking en ook niet op de website. Verwar het daarom niet met het “Beter Leven” keurmerk van de Dierenbescherming, wat wel een onafhankelijk gecertificeerd keurmerk is. Wij denken dat de gemiddelde consument die “Beter Welzijn” op de verpakking ziet staan denkt dat dit een dierenwelzijns-keurmerk is. Welke eisen Iglo stelt voor de leefomstandigheden van deze kippen is nergens terug te vinden. Laat Iglo dit expres op een keurmerk lijken of niet?  Wil je ook op de hoogte blijven maar heb je geen sociale media? Regelmatig plaatsen we onze misleidingposts ook op onze website.



Wat is er waar van de verhalen die afgelopen week op het internet en sociale media verschenen dat in de EU insecten zoals huiskrekels verplicht door voedselproducten worden vermengd? Ook nog zonder dat duidelijk op het etiket zou worden aangegeven dat het om insectenmeel gaat? Wil Brussel sprinkhanen door onze strot duwen? In het kort, deze verhalen kloppen niet! De Europese Unie staat commercieel gebruik van verschillende insecten zoals meelwormen, krekels, sprinkhanen in menselijk voedsel sinds februari 2022 toe, dat klopt wel. Hier is al jaren een aanloop naar, dit komt dus helemaal niet onverwachts.  Dat neemt niet weg dat wij als jouw voedselwaakhond kritisch naar elke nieuwe ontwikkeling kijken. Lees hier het hele artikel.



Onze campaigner Anke Bakker nam plaats in de nieuwe culinaire podcast PlanEET B? Op Spotify vind je de reeks afleveringen met allemaal thema’s over voedsel. In de uitzending over pesticiden gaat Anke met culinair schrijver Laura de Grave in gesprek over gifresten op eten en over de toekomst van de landbouw. Ze vertelt over onze plannen en discussieert over de verantwoordelijkheid van consumenten versus die van de overheid. Lees er hier meer over of luister direct.



























Na het lezen van deze nieuwsbrief win je elke discussie ;)


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten