woensdag 6 juli 2022

Foodwatch presenteert plan voor pesticidenvrije landbouw in 2035

 


Ons landbouwsysteem zorgt niet alleen voor voedsel. Het brengt tegelijkertijd zeer ongewenste extra’s met zich mee: milieuschade, biodiversiteitsverlies en het einde van vele kleinschalige boerenbedrijven. Het moet drastisch anders! Dat is in ieders belang. In deze nieuwsbrief vertel ik je over de sleutel tot verandering: stoppen met pesticiden.




Natuur én boeren zijn de dupe

Al weken domineren de boeren in Nederland het nieuws. En logisch. Het nieuwe regeringsbeleid voor natuurbescherming zal enorm veel van landbouwers vragen, van hervormingen tot sluiting van bedrijven. Dat is een hele bittere pil. Maar we moeten wel, want door de overvloed aan stikstof in ons milieu gaat het slecht met de natuur. Is dit enkel de schuld van de boeren? Zo zien wij dat bij foodwatch niet. Om hun hoofd boven water te houden zijn deze ondernemers continu gedwongen geweest om de kosten laag te houden en op te schalen.


Alleen de gifindustrie profiteert

Dit is ook het geval met het gebruik van pesticiden. Deze middelen zorgen eerst voor goedkopere en mooiere oogst, maar vragen al gauw om méér. Want ongewenste organismen raken resistent en komen alleen maar nog harder terug doordat de gifstoffen ook de natuurlijke vijanden kapotmaken. De boeren kunnen niet anders dan doorgaan met spuiten en raken zo verstrikt in een ‘lock-in’ van pesticiden. Schadelijk voor alles en iedereen, behalve natuurlijk voor de producenten die hier flink aan verdienen. Lees verder...



Het kán: pesticidenvrij in 2035

Grote verandering is mogelijk! Deze week hebben wij ons nieuwe rapport gepubliceerd over pesticidenvrije landbouw in 2035. Geen reductiedoel van 50% met halfbakken plannen, zoals Europa vorige week presenteerde, maar 100% pesticidenvrije landbouw in de hele EU met realistische en effectieve maatregelen. De enige manier om te breken met deze hevige gifverslaving is om in te grijpen in het hele systeem: strenge toelating voor middelen, een pesticiden- en CO2-belasting invoeren en landbouwsubsidies inzetten voor boeren die omschakelen naar pesticidenvrije teelt en regionale, rechtstreekse verkoop. We hebben onze oplossingen donderdag in een internationale persconferentie toegelicht.


Volg onze strijd tegen pesticiden

In een gifvrije duurzame landbouw is zeker geen plek voor het schadelijke glyfosaat. En we moeten het wereldwijd eerlijk aanpakken, zonder door te gaan met de productie en export van verboden pesticiden.

 




Met vriendelijke groet,

Anke Bakker,
Campaigner

Foodwatch presenteert plan voor pesticidenvrije landbouw in 2035


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten