zaterdag 31 juli 2021

Suikermax? Tijd voor taks!

 


Beste foodwatcher,

Vandaag is het Suikermaxdag - bepaald geen feestdag! Suikermaxdag is drie jaar geleden voor het eerst in het leven geroepen door jullie voedselwaakhond. Op deze dag heb je je jaarlijkse maximumhoeveelheid suikers al helemaal binnengekregen.

Een dag die dus op het einde van het jaar zou moeten vallen... maar voor kinderen van 4-8 jaar is hun limiet nú al overschreden! Een half jaar te vroeg dus. Niet moeilijk natuurlijk, als de voedingsindustrie zoveel suikers in populaire kinderdrankjes blijft stoppen...




Een kind mag volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) per dag maximaal 8,75 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Deze producten stop je dus misschien beter niet in de schooltas van je kinderen:


Shockerende choco

Het valt te verwachten dat er suiker in chocomelk zit, maar deze drinkpakjes maken het wel erg bont. Chocomel ‘de enige echte’ van FrieslandCampina bevat vooral echt veel suikers: 11,8 gram suiker per 100 ml ofwel bijna 6 suikerklontjes per pakje. In de drinkyoghurt aardbei van Melkan (SuperUnie) zitten net zoveel suikers.





Ook niet veel beter

Een pakje 'chocolademelk Milsani' (Aldi) en de 'drinkyoghurt perzik' (Jumbo) scoren beiden met 5,5 suikerklontjes niet veel beter. Kinderen zitten met één van deze drinkpakjes al aan de helft van hun dagelijkse limiet aan vrije suikers (de van nature aanwezige melksuikers in de drankjes niet meegerekend). Nog een Sultana of een kokertje smarties tussendoor en het maximum is algauw overschreden.  



Fruitig? Suikerig!

Vruchtendrinkpakjes ogen gezond en fruitig, maar in de praktijk zijn ze vooral suikerig. ‘Solevita multivitamines’ van Lidl bevat 11,7 gram suikers per 100 ml en bijna 10 suikerklontjes per flesje (van 330 ml). Na één zo’n flesje zit een kind (met 110%) al óver de dagelijkse suikerlimiet. ‘Pure fruit multivitamine’ van Aldi is, met meer dan 8 suikerklontjes per flesje, ook niet bepaald een gezond alternatief.





Onze berekening van Suikermaxdag is gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO mag maximaal 10% van je dagelijkse hoeveelheid calorieën uit vrije suikers (dit zijn toegevoegde suikers plus suikers in vruchtensappen) bestaan. Kinderen van 4 tot 8 jaar zitten bijna aan het dubbele (19,25%)! Dus valt hun suikermaxdag ook dubbel zo vroeg op het jaar. Over het algemeen geldt: hoe jonger je bent, hoe groter het suikerprobleem.


Of kijk naar ons video-interview bij Algemeen Dagblad! 




Suikermax? Tijd voor taks!

Zolang de voedingsindustrie zoveel suikers in producten blijft stoppen, zal Suikermaxdag veel te vroeg blijven vallen. Gelukkig bestaat er een heel goede en effectieve maatregel om dit tegen te gaan: de suikertaks. Uiteraard lobbyt de industrie hier met man en macht tegen. Wij zijn echter helemaal klaar met de ontoereikende beloftes van de industrie. Zorgen hun producten voor onze suikermax? Dan is het tijd voor een suikertaks!

Samen roepen we de demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid op eindelijk een suikertaks te implementeren. Al meer dan 21.000 mensen hebben onze e-mailactie ondertekend. Jij nog niet? Doe dit nu!


Hoe meer e-mails de staatssecretaris in z'n mailbox ontvangt, hoe groter de kans op succes! Deel je onze actie met je familie, vrienden en kennissen? Dankjewel!





Zo zitten kinderen al snel aan hun suikermax(dag)


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten