zaterdag 31 juli 2021

 



[Message tronqué]  Afficher l'intégralité du message
   etry International Nieuws 30 juni 2021
Bekijk het festival terug | Wout Waanders | Zomertips
             
                                 
                                 
 
                               
                                 
       
                                 
      - Festival gemist? Kijk en luister de programma's terug op poetry.nl
- Wout Waanders wint C.Buddingh'-prijs. Beluister zijn gedicht 'Een ondergrondse'
- Zomertip: Poëzie op de Kaap
     
                                 
      Van 11 – 13 juni brachten ruim 100 dichters en spoken word-artiesten uit binnen- en buitenland de mooiste dichtkunst naar Rotterdam. Zij brachten hun nieuwe werk ten gehore, alleen, samen of ondersteund door muziek of beeld: What You Will Hear Is True. In LantarenVenster, Kantine Walhalla, Verhalenhuis Belvédère en buiten op Katendrecht was het een komen en gaan van dichters én publiek. Nyk de Vries en Artvark Saxophone Quartet openden het festival met hun wereldpremière Tagelyk, in bijzijn van wethouder Saïd Kasmi. De P.C. Hooft-prijs winnaar van dit jaar Alfred Schaffer kwam speciaal uit Zuid-Afrika over en trad onder andere op met de kersverse C. Buddingh’-prijs winnaar Wout Waanders. Ellen Deckwitz en Anne Vegter lazen voor uit hun nieuwste bundel en kookten in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère. Luan Buleshkaj trakteerde de uitverkochte zaal in Kantine Walhalla op lekker eten, muziek en 14 spoken word artiesten. Buiten traden 40 studenten van de Willem de Kooning academie op met zelf geschreven gedichten en bij de raam-expo van Werklicht in de Fenixloods klonk de poëzie van een keur aan Rotterdamse dichters. Als in een estafette droegen de 15 Klimaatdichters het spreekwoordelijke stokje over en braken zij een lans voor een betere wereld. Prachtig waren de gedichten van Radna Fabias, Samantha Barendson, Maren Kames, Bernke Klein Zandvoort, Paul Demets, Juana Adcock en de genomineerden van de C. Buddingh'- prijs. ‘Investigator of missing sounds’ Raymond Antrobus, de Poetry Talk 'End of an Ear' en de tolken gebarentaal gaven de taal van de poëzie in het festival een extra dimensie. We maakten volop ruimte voor het virtuele, zodat we internationale dichters als Vanessa Kisuule, Kim Hyesoon, Ronelda Kamfer en Carolyn Forché vanuit hun eigen huis online naar Rotterdam konden brengen. En we brachten live programma’s en workshops vanuit Rotterdam naar onze kijkers thuis die er dit jaar niet bij konden zijn. De muzikale bijdragen en intermezzi van pianist Fulco Ottervanger bij de Finale maakte het laatste programma tot een wonderschone festivalafsluiting. We danken u voor het kijken en zien u graag terug in juni 2022 bij de nieuwe editie van Poetry International Festival.      
                                 
                                 
       
                                 
                                 
      Festival gemist? Kijk en luister de programma's terug      
                                 
      Heeft u het festival gemist? Op poetry.nl kunt u de programma’s op uw gemak terug kijken. Wij maakten alvast een selectie.      
                                 
               
      Poets on Stage: The Voices of Poetry
Met Juana Adcock, Raymond Antrobus, Samantha Barendson, Peter Verhelst
  Moving Poetry
Programma met korte poëziefilms van Kim Hyesoon e.a. I.s.m. Zebra Poetry Film Festival en Haus für Poesie Berlin
  Poetry Talk: What You Will Hear Is True
Poetry reading en nagesprek met Carolyn Forché, Juana Adcock, Alfred Schaffer
     
                     
                                 
               
      Poets on Stage: Raymond Antrobus
Poetry reading en gesprek met de 'Investigator of missing sounds'. Met vertaling door tolk gebarentaal
  Poets on Stage:
dubbeloptreden van Radna Fabias en Juana Adcock
  Poets on Stage: Finale
Met Ellen Deckwitz, Paul Demets, Bernke Klein Zandvoort, Alfred Schaffer, Anne Vegter, Wout Waanders, Fulco Ottervanger (piano) e.a.
     
                     
                                 
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
      Wout Waanders wint
C.Buddingh'-prijs 2021 voor beste Nederlandstalige poëziedebuut
     
                                 
      Op 11 juni ontving de Nijmeegse dichter Wout Waanders uit handen van juryvoorzitter Ellen Deckwitz de prestigieuze C. Buddingh’-prijs voor zijn debuut bundel ‘Parkplan’. “Een zeer consistente bundel die handelt over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met onze dagelijkse kleine onderhandelingen toch een kloppend geheel van proberen te maken”, aldus de jury. Andere genomineerden waren Schiavone, René Smeets en Dorien de Wit. De jury bestond uit Ellen Deckwitz (voorzitter), Mylo Freeman en Ilke Froyen. Speciaal voor Poetry International las Wout zijn gedicht 'Een ondergrondse' op een niet nader te noemen locatie. Bekijk hier de videoclip.       
                                 
                                 
       
                                 
                                 
      Zomertip: Poëzie op de Kaap      
                                 
      Het festival gaat op Katendrecht nog even door. Pak de tram, fiets of auto en wandel door het prachtige Katendrecht aan de Maas. Bij de Fenixloods is nog tot 4 juli de poëtische raam-expo Werklicht te zien en tot 29 augustus kan je poëziekasjes zoeken. Leuk voor jong en oud, voor in het weekend of tijdens de lunch.       
                                 
        Poëtische Raam-Wandel-Expositie WERKLICHT#FENIX I. Kunstenaarscollectief WERKLICHT heeft Fenixloods I omgetoverd tot één grote museumvitrine met 100 nieuwe Gesamtkunstwerken van 100 Rotterdamse dichters en 100 Rotterdamse beeldend kunstenaars. Start bij Bed, Bites & Business in FENIX I en wandel langs het werk van onder meer Jeroen Naaktgeboren, Daniël Dee, Jana Beranová, Manuel Kneepkens, Ishmail Kamara, Hans Wap, Dox, Robert van der Kroft, Maureen Versprille, Toine Horvers, Rafaël Philippen, Mohammed Aachboun, Vrouwkje Tuinman en Ahmed Aboutaleb. Te zien t/m 4 juli.      
                             
                                 
        Poëzie kasjes zoeken op de kaap. Wandel nog even door en vind als eerste het poëtische kasje op de Kaap! De ‘kasjes’ met een verrassing van de Klimaatdichters erin liggen verstopt in straten op Katendrecht. Soms in het groen, soms in wat groen had moeten zijn. De coördinaten vind je op onze website. Succes! Te doen t/m 29 augustus.      
                       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten