zondag 7 februari 2021

Regering moet ons recht op gezonde voeding serieus nemen / Foodwatch

 


Beste foodwatcher,

Aan het einde van haar regeerperiode erkent het huidige kabinet dat haar preventiebeleid voor overgewicht heeft gefaald. Sterker nog, de staatssecretaris van Volksgezondheid geeft toe: “Dat was al van begin af aan duidelijk.”

En ondertussen blijft de voedingsindustrie ons overstelpen met ongezonde producten en marketing. De overgewichtcijfers stijgen alleen maar en 'een teveel aan buikvet’ leidt ook nog eens tot een groter risico op ernstig verloop van een coronabesmetting.



Steun het offensief!






Stuur een protestmail



Hoe is het mogelijk dat de regering nog steeds zo weinig doet aan de obesogene omgeving? Wij willen eindelijk effectieve maatregelen tegen de ongezonde voedingsindustrie en lanceren daarom een ‘Offensief voor onze gezondheid’. We laten de politieke partijen, die na de verkiezingen straks zullen onderhandelen over een nieuw regeerakkoord, via een protestmail weten dat ze ons recht op gezonde voeding moeten afdwingen! Doe mee aan het offensief!



Offensief voor onze gezondheid




Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Na de verkiezingen onderhandelen de politieke partijen met elkaar over een nieuw regeerakkoord. Maar als de strijd om de kiezer eenmaal voorbij is, is het altijd hetzelfde liedje: dan luisteren onze politici vaker naar de voedingsindustrie dan naar de kiezer en consument. Alle mooie beloften om onze gezondheid beter te beschermen ten spijt: er zijn amper maatregelen die de ongezonde producten en marketing van de voedingsindustrie aan banden leggen.

Daarom is nu hét moment om de politieke partijen rechtstreeks aan te spreken via deze e-mailactie. Roep hen aan de vooravond van een nieuwe regering op eindelijk effectieve maatregelen te nemen! 


1 + 1 = 0

En deze maatregelen zijn hard nodig. De coronacrisis legt namelijk ook een andere crisis verder bloot, die van obesitas. Mensen met overgewicht kampen vaker met hart- en vaatziekten en diabetes type 2, én lopen meer risico op een ernstiger verloop van een coronabesmetting. Hier komt nog eens bij dat voedingsbedrijven de coronacrisis misbruiken door er hun marketing op toe te spitsen, zoals 'Miss your face M&M's'. Onderzoek wijst nu al uit dat overgewicht toeneemt ten tijde van corona.

Gelukkig zijn er voldoende goede maatregelen bekend voor de preventie van overgewicht en de ziekten die daaruit voortkomen. Ook is er voldoende bewijs dat ze werken. Eén plus één is twee, zou je denken: voer deze maatregelen door! Helaas. In Nederland is het 1+1=0. De niet aflatende lobby van de voedingsindustrie tegen strengere regels is al jaren succesvol. 

Lees hier meer over de lobby van de industrie tegen strengere maatregelen voor gezondere voeding. 


Wij eisen wettelijke maatregelen




Daarom organiseren we een offensief. Zodat de politici eindelijk de gezondheid van hun burgers vooropstellen, in plaats van de belangen van voedingsbedrijven.

Via het offensief eisen we de volgende wettelijke en financiële maatregelen:

  1. Voer een suikertaks in: Zorg er via een suikertaks voor dat bedrijven het suikergehalte in hun producten verlagen en de suikerconsumptie vermindert. Laat de opbrengst van de taks terugvloeien naar de consument, bijvoorbeeld via een lagere zorgpremie of gezondheidsprogramma’s. 
  2. Ontwikkel wettelijke doelstellingen voor een gezondere voedselomgeving: Zodat een (veel) groter aandeel voedselproducten t.o.v. het totale productaanbod binnen een gezond voedingspatroon (Schijf van Vijf) valt. Zodat de ongezonde keuze wordt ontmoedigd, bijvoorbeeld via een verbod op snoep aan de kassa en advertenties voor fastfood.
  3. Verbied alle vormen van ongezonde kindermarketing (onder 18 jaar): Verbied kindermarketing voor voedselproducten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Dit geldt voor alle vormen van kindermarketing, waaronder reclame op verpakkingen, bij het verkooppunt, op social media en op televisie. Verhoog de leeftijdsgrens voor het verbod van 12 naar 18 jaar. 
  4. Verlaag de btw op groente en fruit maximaal: Neem als Nederland het voortouw en schaf, zodra dit mogelijk is via Europese regelgeving, de btw op groente en fruit af. De lagere btw kan gecompenseerd worden via de opbrengst van lagere zorgkosten.
  5. Laat misleidende verpakkingen niet ongestraft: Maak de misleiding op verpakkingen en etiketten strafbaarder. Verzeker dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) via strengere controle, handhaving en boetes of dwangsommen misleidende marketing door voedingsbedrijven een halt toe roept.  

Meer weten over deze maatregelen? Dat kan hier!


Laat je stem horen!

De maatregelen zijn er. Het bewijs dat ze werken is er. De noodzaak is er. Het enige dat de politiek nog moet doen is luisteren naar haar burgers in plaats van de bedrijven.

Tijd om onze stem luid en duidelijk te laten horen. Roep de politieke partijen op om na de verkiezingen eindelijk effectieve maatregelen voor gezonde voeding door te voeren! Stuur een protestmail.




Met vriendelijke groet,

Elif Stepman,
Campaigner

Regering moet ons recht op gezonde voeding serieus nemen


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten