zondag 22 december 2019

The Rise of Skywalker

De force is bijzonder sterk, in de afsluiting van George Lucas’ ruimtesaga Star Wars: The Rise of Skywalker ★★★☆☆
The Rise of Skywalker hecht de saga naar behoren af, zij het met grote steken en veel overtreffende-trap-force-inzet.

Star Wars: The Rise of Skywalker.
Is iets een spoiler als het meteen wordt genoemd in die schuin afgedrukte tekst die Episode IV inluidt, op de beginakkoorden van John Williams?
Wel, de boze bleke keizer Palpatine is dus terug, van zijn dood. Zomaar ineens. Waarom? Nou ja, die force. En hij komt niet alleen: zie die starcruisers in de ruimte zweven, als een oneindige school haaien. Hoe de keizer daar dan weer aan komt? Hmm. Die force.
De mystieke kracht is bijzonder sterk, in de afsluiting van George Lucas’ ruimtesaga. Dat is in het voordeel van scenarist Chris Terrio en regisseur J.J. Abrams, die zo veel losse ploteindjes bijeen moesten knopen, dat logica hoe dan ook tekortschiet. Hun The Rise of Skywalker verspilt geen tijd. Na een hoteldebotel van planeet naar planeet hyperspacend begin, zijn we waar we moeten zijn: her en der verstrooide plukjes rebellen maken zich andermaal op voor de beslissende strijd tegen het omineuze keizerrijk. De bloedbanden van de personages lopen dwars door goed en kwaad.
Abrams tekende al voor het eerste deel van deze Star Wars-trilogie, met The Force Awakens (2015). Daarna ging collega Rian Johnson aan de slag met het middenstuk The Last Jedi (2017), maar die trok zich weinig aan van wat ervoor of erna kwam. En toen de plannen van de beoogde derde regisseur (Colin Trevorrow) werden afgewezen, diende Abrams plots op te draven voor het slotstuk.
Het valt Disney en zeker ook Lucasfilm aan te rekenen: de studio’s sprongen slordig om met de erfenis van George Lucas, keken steeds slechts één film vooruit. Aan de andere kant: The Force Awakens betrof een sterke hervatting en The Last Jedi was allerminst saai. Star Wars had ook gewoon pech: Carrie Fisher overleed voordat haar aandeel als prinses Leia erop zat. De actrice zit nog wel in deze finale, geknipt uit stukjes restmateriaal.
Met The Rise of Skywalker schroeft Abrams de predestinatie op: Han en Leia’s naar het kwaad overgelopen zoon Kylo Ren (Adam Driver) waant zich wederom de ware opvolger van opa Darth Vader, Jedi-novice Rey (Daisy Ridley) is nog steeds niet zeker van haar komaf. Rebellengeneraal Lando Calrissian, die held uit de vroege films, duikt ook op. Maar het script geeft de inmiddels 82-jarige vertolker Billy Dee Williams te weinig te doen. Hier voelt Abrams’ hang naar nostalgie gevaarlijk dun.
Aan visueel spektakel geen gebrek: er wordt gescheurd op speederbikes, er is dat fraaie lichtsabelgevecht op de roestige resten van een Death Star. Rebellenpiloot Poe (Oscar Isaac) en ex-stormtrooper Finn (John Boyega) stunten rond in die oude Millennium Falcon, maar hun personages maken de eerdere belofte niet waar. Ze zijn toch meer bijfiguren. Misschien kon dat niet anders: de kern van deze trilogie blijft de wel met zorg door de drie films vervlochten duistere aantrekkingskracht tussen Rey en Ren.
The Rise of Skywalker hecht de saga naar behoren af, zij het met grote steken en veel overtreffende-trap-force-inzet.
Tijd voor iets nieuws in het universum.



The Rise of Skywalker hecht de saga naar behoren af, zij het met grote steken en veel overtreffende-trap-force-inzet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten