dinsdag 17 december 2019

Het einde van een bewogen jaar: Boijmans in Transit in 2020

Ontvangt u deze nieuwsbrief in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk de online versie
Nieuwsbrief
Het einde van een bewogen jaar: Boijmans in Transit in 2020
Museum Boijmans Van Beuningen kijkt terug op een bewogen jaar; het geweldige succes van de laatste tentoonstellingen, de sluiting van het museumgebouw na een daverend eindfeest en veel nieuwe projecten met Boijmans in Transit.
Het museum vierde 100 jaar Bauhaus met nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld, eerde Co Westerik met een retrospectief en ging eind mei officieel over in transitZo openden er het afgelopen jaar ook acht tentoonstellingen met 'Boijmans bij de Buren', reisden stukken van de collectie naar het buitenland, werden er kunstwerken naar de scholen meegenomen met 'Boijmans in de Klas' en begon Depot Boijmans Van Beuningen steeds meer te stralen. Het komende jaar komen er meer tentoonstellingen, meer activiteiten, en zal het depotgebouw dan eindelijk opgeleverd worden. Er zal dan ook vast een kijkje genomen kunnen worden door publiek, voordat het gebouw najaar 2021 helemaal klaar is en opent voor publiek. Museum Boijmans Van Beuningen verheugt zich op 2020 en wenst iedereen een fijne feestmaand toe en een gelukkig nieuwjaar.
Kees van Dongen, La commode, circa 1910, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Ontdek de ateliergeheimen van Rotterdam
Museum Boijmans Van Beuningen en Museum Rotterdam onthullen de ateliergeheimen van een zestal Rotterdamse kunstenaars in de tentoonstelling ‘Ateliergeheimen van Rotterdam’. Van de rosse buurt van Kees van Dongen, de Spaans-Arabische mode van 17de-eeuwse Rotterdamse vrouwen van Hendrick Sorgh, tot de vergeten straten geschilderd door George Breitner. Schilderijen en voorwerpen tonen samen het oude Rotterdam.  Speciaal voor de tentoonstelling zijn hedendaagse kunstenaars uitgenodigd die zich op geheel verschillende wijze verhouden tot deze zes schilders.

Dit is de achtste tentoonstelling in de reeks ‘Boijmans bij de Buren’. Dit project wordt mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

Bouw mee met het depot

Leuk voor onder de kerstboom
Elke derde zondag van de maand

'Leda en de zwaan' te zien in het Louvre
De collectie Italiaanse tekenkunst van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd, niet zozeer qua omvang, maar wegens de hoge kwaliteit. Zo bezit het museum het enige eigenhandige kunstwerk van Leonardo da Vinci in Nederland: de tekening ‘Leda en de zwaan’. Het onderwerp stamt uit de Griekse mythologie: oppergod Zeus vermomt zich als zwaan en verleidt zo de sterfelijke vrouw Leda. Deze tekening was te zien in de recente Leonardo-tentoonstelling in Teylers Museum. De tekening is naar Parijs gereisd voor de grote expositie in het Louvre ter gelegenheid van Leonardo’s overlijden, 500 jaar geleden. De expositie is nog tot en met 24 februari te zien.
Foto: Hilde Speet
Boijmans in de Pauluskerk
Tussen Kunst en Kerk
Woensdag 18 december viert de Pauluskerk ‘Tussen Kunst en Kerst’ in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Om 18.30 uur begint de kunstdienst, die wordt geleid door Hans van der Linden. Aan de hand van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen wordt er tijdens de dienst gekeken naar representaties van het kerstfeest in de kunst. De Heilige Familie wordt belicht, maar waar komen de os en de ezel eigenlijk vandaan en zaten ze altijd al in een stalletje? Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de dialoogtekeningen waar bezoekers van de Pauluskerk samen aan hebben gewerkt. Het zangkoor van de Pauluskerk zingt kerstliederen, Jan Blankers speelt op het orgel en achteraf is er een hapje en een drankje voor iedereen. Dit is een gratis evenement, aanmelden is noodzakelijk.


t/m 29 maart 2020

t/m 17 januari 2021
Schitterend depot
Dit jaar is Depot Boijmans Van Beuningen verrezen in het Museumpark. Vanuit alle windrichtingen duikt het depot op in de skyline van Rotterdam.
Begin van het jaar werden nog de elementen van de betonnen buitengevel van de vierde verdieping geplaatst. Op 3 september vierden we met de bouwvakkers en verschillende samenwerkingspartners het hoogste punt op 39,5 meter en inmiddels is het depot bijna volledig gehuld in 1664 spiegelpanelen. De belangstelling voor het eerste publiek toegankelijke kunstdepot, ontworpen door architectenbureau MVRDV, groeit met de dag. Komend jaar gaan we aan de slag met de inrichting en zullen we je in elke nieuwsbrief een update geven. In de tweede helft van 2021 gaan de deuren van Depot Boijmans Van Beuningen open voor het publiek.

Voor wie alles wil weten over het depot kan in 2020 mee met de Boijmans in Transit-tour. Met een gids ontdek je de bijzondere geschiedenis van het Museumpark, dat inmiddels is uitgegroeid tot een smeltkroes van bijzondere van architectuur en vormen nieuwe museumvorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten