donderdag 30 oktober 2014

Wet herverkiezing president Burkina Faso ingetrokken na rellen


2575907
© AFP

De regering van het West-Afrikaanse land Burkina Faso heeft het voorstel dat de herverkiezing van president Blaise Compaoré mogelijk moest maken, vandaag ingetrokken. Dat gebeurde nadat duizenden tegenstanders van de president het terrein rond het parlementsgebouw in Burkina Faso waren binnengedrongen. Zij zouden in enkele bijgebouwen brand hebben gesticht. Gisteren gingen honderdduizenden burgers ook al de straat op om tegen een nieuwe ambtstermijn voor Compaoré te betogen. Het geweld zou vandaag aan zeker drie mensen het leven hebben gekost. Verscheidene personen zouden gewond zijn geraakt.
 Rellen in Burkina Faso
Rellen in Burkina Faso
De betogers vielen ook het gebouw van de staatstelevisie binnen, dat zich in de directe omgeving van het parlementsgebouw in de hoofdstad Ouagadougou bevindt. De televisie heeft de uitzendingen gestaakt. De betogers zouden camera's en reportagewagens hebben vernield, maar de medewerkers met rust hebben gelaten.

Demonstranten namen het parlementsgebouw in nadat politie hen vanuit de lucht beschoot in een poging om hen uiteen te drijven. Uiteindelijk was de politie gedwongen zich terug te trekken, aldus getuigen. Op borden en spandoeken die ze bij zich droegen stonden leuzen als 'Blaise vertrek' en 'We lijden honger!'. Van het parlement rende de menigte naar het kantoor van de premier, terwijl een regeringshelikopter over hen heen vloog en met traangas op demonstranten schoot.

27 jaar aan de macht
Vandaag zou een stemming plaatsvinden over een wetswijziging die de president van het land in staat stelt zich opnieuw herkiesbaar te stellen, aldus persbureau Reuters. De 63-jarige president greep in 1987 de macht en bestuurt het West-Afrikaanse land met harde hand. Nu heeft het parlement de stemming dus teruggetrokken. Blaise heeft momenteel zijn twee wettelijke termijnen volbracht en 27 jaar het land bestuurd. De meeste afgevaardigden waren nog niet voor de stemming aanwezig toen demonstranten het gebouw binnendrongen.

'We doen dit omdat Blaise probeert te lang aan te blijven. We zijn hem zat', zegt Seydou Kabre, een demonstrant in de menigte op weg naar het kantoor van de premier. 'We willen verandering. Hij moet gaan!'

Herstel van kalmte
Frankrijk, de vroegere kolonisator van het land, dat tot in 1984 Opper-Volta heette, heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte. 'Wij betreuren het geweld dat in en rond het parlementsgebouw plaatshad', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs weten. 'Wij roepen op tot herstel van de kalmte en vragen alle partijen zich in te houden', aldus het ministerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten