vrijdag 17 oktober 2014

Frans Brüggen, In Memoriam


Frans Brüggen, In Memoriam

Herdenkingsconcert voor geliefde dirigent

Zoals vele andere betrokkenen in Nederland en daarbuiten, hebben we in de Doelen in augustus met grote verslagenheid kennisgenomen van het overlijden van Frans Brüggen, medeoprichter, inspirator en chef-dirigent van Orkest van de Achttiende Eeuw. Aanstaande maandag zouden we met Frans Brüggen en zijn orkest zijn tachtigste verjaardag vieren. Het heeft niet zo mogen zijn. In plaats van een feestelijk verjaardagsconcert hebben we in nauw overleg met het orkest besloten Frans Brüggen in muziek te herdenken.

Het programma
Eerder deze week sprak Parool uitgebreid over dit concert met Sieuwert Verster, medeoprichter en directeur van het orkest. 'Het programma, dat hij op zijn tachtigste zou dirigeren, is zijn keuze. De Mis in C van Mozart, het Tweede Pianoconcert van Chopin, en de Jupitersymfonie van Mozart, een van zijn lievelingswerken. We beginnen het concert zónder dirigent met Herr, gib, dass ich dein' Ehre, het Bachkoraal dat we ook op de begrafenis speelden.'

Drie dirigenten die Frans Brüggen eerder vervingen, zullen het programma afwisselend dirigeren. We hopen, samen met u, stil te staan bij de man die Verster memoreert als 'een geliefde tovenaar'.

maandag 20 oktober, Grote Zaal 20.15 uur
Orkest van de Achttiende Eeuw

o.l.v. Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard en Daniel Reuss en met diverse solisten
Bach Koraal ‘Herr, gib, dass ik dein’ Ehre’ uit Cantate BWV107
Mozart Symfonie nr.41 in C KV551 ‘Jupiter’
Chopin Pianoconcert nr.2
Mozart Mis in c KV427 ‘Große Messe’
Bestel hier kaarten
Film en interview
Dit bijzondere concert omlijsten we met film en gesprekken. Voorafgaand aan het concert wordt om 18.30 uur in de Jurriaanse Zaal de film The breath of the orchestra getoond, een nieuwe film over Frans Brüggen en het orkest. Na afloop van het concert gaat Doelenprogrammeur Neil Wallace in gesprek met Sieuwert Verster en enkele orkestleden.
Op Radio 4 kunt u om 17.05 uur al een interview met Sieuwert Verster horen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten