woensdag 25 juni 2014

Petitie: maak onze scholen en kinderdagverblijven reclamevrij!

Petitie: maak onze scholen en kinderdagverblijven reclamevrij!
Zelfs op scholen en kinderdagverblijven worden kinderen blootgesteld aan de kindermarketing van voedselproducenten. De voedselindustrie heeft laten zien dat 'zelfregulering' niet werkt. Daarom moet de overheid nú ingrijpen. Scholen en kinderdagverblijven moeten (weer) reclamevrije zones worden!

Eén op de zeven kinderen in Nederland is te dik. Kindermarketing door voedselbedrijven speelt daarin een hoofdrol; de meeste kinderproducten zijn te vet, te zoet of te zout.

De voedselindustrie heeft in haar eigen 'Reclamecode voor Voedingsmiddelen' vastgelegd dat reclame voor voedingsmiddelen verboden is op verblijven, opvang en op scholen voor primair onderwijs. Maar ze maakt een uitzondering voor 'een voorlichtende reclamecampagne' en van die uitzondering maken voedselproducenten dankbaar gebruik.

Zo staan de (soms onverantwoorde) producten van sponsorende voedselbedrijven prominent op de ontbijttafels van het Koningsontbijt en voorheen ook bij het Nationaal Schoolontbijt (in de toekomst niet meer) en biedt McDonald's onder andere sport- en beweegshows aan op scholen. Ook kinderdagverblijven krijgen reclamemateriaal opgedrongen dat is verpakt als voedselvoorlichting.

Het mag duidelijk zijn: onderwijs, kinderopvang en voedselindustrie hebben volstrekt andere belangen. Kinderdagverblijven en scholen leren kinderen mondige burgers te worden; voedselbedrijven willen producten verkopen.

Vind jij ook dat kinderen beschermd moeten worden tegen deze kindermarketing? Teken dan onze petitie, gericht aan de Tweede Kamer. Eis samen met foodwatch van de overheid dat zij elke vorm van reclame voor voedselproducten op kinderdagverblijven en scholen verbiedt!*
Petitie voor een verbod op reclame voor voedselproducten op scholen en kinderdagverblijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten