zondag 11 mei 2014

Teeven moet uitleggen waarom Duitse rechter asielzoeker niet naar Nederland stuurt

Door: Redactie − 10/05/14, 16:35
© anp. Een uitgeprocedeerde asielzoeker pakt zijn spullen in in het tentenkamp in Osdorp na een ontruiming van de gemeente Amsterdam in 2012. Een groep verbleef daar uit protest tegen hun situatie.
UPDATE Staatssecretaris Fred Teeven moet de Tweede Kamer uitleggen waarom een Duitse rechter een asielzoeker niet naar Nederland wilde laten teruggaan omdat hij hier risico's zou lopen. Linda Voortman van GroenLinks wil dat. Zij is geschrokken van de inhoud van het bericht in NRC over de kwestie. 'De uitspraak van deze rechter is het zoveelste bewijs dat vluchtelingen in Nederland slecht af zijn', vindt het Kamerlid.
  • De Duitse rechter benadrukte dat asielzoekers in Nederland niet mogen werken, maar ook geen overheidssteun krijgen
Volgens NRC Handelsblad heeft de rechter in Darmstadt het terugsturen van de Somaliër naar Nederland tegengehouden, omdat de Somaliër hier risico loopt op een 'mensonwaardige behandeling'.

Een woordvoerder van Teeven vond het zaterdag te voorbarig om te reageren op het vonnis van een lagere rechter, waarbij Nederland niet direct betrokken is en dat ook nog niet is bestudeerd. Maar iedere uitgeprocedeerde die meewerkt aan zijn vertrek, krijgt gewoon opvang, aldus de woordvoerder.

De man was in Nederland uitgeprocedeerd en week uit naar Duitsland. Daar wilden de autoriteiten hem terugsturen, maar de rechtbank in Darmstadt is er niet zeker van dat asielzoekers in Nederland worden voorzien in basale levensbehoeften zoals voedsel en onderdak.

De rechter benadrukte dat asielzoekers hier niet mogen werken, maar ook geen overheidssteun krijgen. Daarmee dreigt de Somaliër af te dalen 'onder het lichamelijke en sociale bestaansminimum'. En 'menswaardigheid valt niet te relatieveren door asielbeleid', aldus het vonnis.

Zeer uitzonderlijk
Het is zeer uitzonderlijk dat een EU-land om deze reden een asielzoeker niet wil terugsturen naar een ander lid van de Europese Unie.

Volgens de Overeenkomst van Dublin, die in 1997 in werking trad, moet een aanvraag worden behandeld in het eerste land waar de asielzoeker voet over de grens heeft gezet. Dit moet voorkomen dat de landen de problematiek op elkaars bordje leggen en bovendien moet het ervoor zorgen dat de bewaking aan de buitengrenzen scherp blijft. Ook mogen asielzoekers nog slechts in één land een aanvraag indienen, om te voorkomen dat uitgeprocedeerden het vervolgens ergens anders opnieuw proberen.

GroenLinks wil dat staatssecretaris Teeven zo snel mogelijk een vrij recente uitspraak van het Europees comité voor sociale rechten uitvoert: 'Mensen die hier asiel zoeken, moeten in elk geval bed, bad en brood krijgen. Dat is wel het minste dat je mensen die huis en haard ontvlucht zijn moet bieden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten