vrijdag 9 mei 2014

Ombudsman gaat dossiers publiceren uit protest tegen 'idioot' kinderpardon

Door: Susanne Geuze − 07/05/14, 05:00
© anp. Mauro Manuel (rechts), die op zijn negende naar Nederland kwam, kreeg eind 2011 na veel gedoe een studievisum.
De manier waarop het kabinet het kinderpardon uitvoert, roept nieuw, snel groeiend verzet op. De Kinderombudsman sluit zich met een ongebruikelijke stap aan bij de protesten van mensenrechtenorganisaties en steeds meer burgemeesters: hij gaat tientallen dossiers openbaren van kinderen die in zijn ogen onterecht buiten de boot vallen. 'Zo wordt duidelijk over wie het nu eigenlijk gaat.'
  • © anp.
    Kinderombudsman Marc Dullaert
Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het 'idioot' dat asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn toch worden uitgezet omdat zij onder toezicht van een gemeente stonden, in plaats van onder het vereiste rijkstoezicht. 'Deze kinderen waren gewoon op school ingeschreven, gingen naar sportclubs, er was contact met een maatschappelijk werker. Zij waren dus wel degelijk in het zicht van de overheid', zegt de Kinderombudsman.

Hij vindt dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie met twee maten meet: 'De gemeenten zijn ook de overheid. Bij de aankomende decentralisatie gelden ze wel als decentrale overheid en bij het kinderpardon niet.'

Overspoeld
Dullaert stuurde enkele weken geleden een brief naar Teeven waarin hij om opheldering vroeg. Sindsdien is hij naar eigen zeggen 'overspoeld' met brieven van kinderen, advocaten en organisaties. Een team is bezig alle zaken te toetsen aan het VN-Kinderverdrag dat Nederland tekende. 'Eén ding is ons al duidelijk: wat hier gebeurt, kan op geen enkele manier door de beugel.' Omdat Teeven tot dusver niet heeft gereageerd, brengt de Kinderombudsman binnenkort op zijn website de dossiers in samengevatte vorm naar buiten.

Het kinderpardon is een kroonjuweel van de PvdA in het regeerakkoord met de VVD. De regeling geeft een groep uitgeprocedeerde kinderen en hun ouders alsnog recht op een verblijfsvergunning. Daarvoor moeten zij aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo moeten de kinderen voor hun 18de jaar minimaal vijf jaar in Nederland hebben gewoond, op 29 oktober 2012 (toen het regeerakkoord af was) jonger zijn geweest dan 21 jaar en de asielaanvraag moet minimaal vijf jaar voor hun 18de verjaardag zijn ingediend.
  •  We hebben grenzen gesteld, dat betekent ook dat mensen buitenboord vallen. Daar kan ik niets aan veranderen.
    Staatssecretaris Teeven
  • © anp.
    Staatssecretaris van Veilgheid en Justitie Fred Teeven
Niet lang genoeg
Vorige maand maakte Teeven bekend dat de regeling 675 kinderen aan een verblijfsvergunning heeft geholpen, plus 775 van hun gezinsleden. In totaal werden 3.280 aanvragen ingediend. Meer dan de helft werd afgewezen. Kinderen hadden in die gevallen bijvoorbeeld niet lang genoeg aaneengesloten in Nederland gewoond, of stonden onder gemeente- maar niet onder rijkstoezicht.

In antwoord op Kamervragen toonde Teeven zich onlangs onvermurwbaar: hij wil niet de 'spelregels' veranderen nu hij bijna klaar is met de uitwerking van het pardon. 'We hebben grenzen gesteld, dat betekent ook dat mensen buitenboord vallen. Daar kan ik niets aan veranderen.'

Sander Terphuis, die eerder in de PvdA het verzet aanvoerde tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, hoop dat partijleider Diederik Samsom ook dit keer last krijgt met zijn achterban. 'De uitvoering van het pardon is heel mager.' Terphuis hoopt dat PvdA-leden donderdag op de ledenraad in Zwolle protest zullen aantekenen.

Campagne
Deze week zijn ook burgemeesters en vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties een campagne begonnen voor een eerlijker toepassing van het kinderpardon. Zij willen dat alle kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning krijgen. De maandag gelanceerde petitie die Teeven oproept om ruimhartiger te zijn, is ook al ondertekend door dertig burgemeesters, onder wie veel PvdA- en VVD-bestuurders. 'Ik reken uiteindelijk op de steun van minimaal de helft van alle collega's', aldus burgemeester Hans Martijn Ostendorp (CDA) van de gemeente Bunnik.

De protesten vinden gehoor bij de oppositie in de Tweede Kamer. Die gaat de burgemeesters uitnodigen om na te gaan hoe het pardon kan worden uitgebreid. De ChristenUnie nam daartoe dinsdag het initiatief, met steun van D66, GroenLinks en de SP.

Kinderombudsman Dullaert beklemtoont dat het kinderpardon geen structurele oplossing is. 'We moeten in de toekomst voorkomen dat zulke kinderen hier geworteld raken. Binnen een jaar moet duidelijk zijn of iemand mag blijven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten