donderdag 5 december 2013

Tienduizenden Eritreeërs ontvoerd en gemarteld voor losgeld

Door: Redactie − 05/12/13, 11:18
© afp. Een uitgebrande legerbus na een aanslag in de Sinaï-woestijn in Egypte
De afgelopen vier jaar zijn 30.000 Eritreeërs door bendes ontvoerd naar de Sinaï-woestijn in Egypte. Daarna wordt er losgeld aan hun families gevraagd. Dat staat in een Zweeds-Nederlands rapport, dat is gepresenteerd aan het Europees parlement, zo meldt de NOS.
Op deze manier hebben de bendes de afgelopen vier jaar voor zeker 600 miljoen dollar aan losgeld binnengehaald. De meeste slachtoffers probeerden hun land te ontvluchten en werden vervolgens in Eritrea, Ethiopië of Soedan gekidnapt. Mensen worden ook uit vluchtelingenkampen ontvoerd.

Machtsvacuüm
In de Sinaï heerst op het moment een machtsvacuüm. Jihadisten maken gebruik van de chaos in Egypte om hun invloed te vergroten en met name in dit woestijngebied is er een toename van jihadistische activiteiten. Ook de bedoeïnen die van oudsher in het gebied wonen zijn in opstand gekomen tegen de regering en sluiten zich meer en meer aan bij jihadistische groeperingen.

De ontvoerders maken telefonisch contact met de familie van de slachtoffers en om de druk op te voeren worden zij, duidelijk hoorbaar over de telefoon, gemarteld.

Voor het onderzoek zijn honderden slachtoffers geïnterviewd. De onderzoekers zeggen dat de kidnappers geholpen worden door Eritrese en Soedanese militairen. Eritrea ontkent dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten