donderdag 12 december 2013

Opperrechters Rusland kraken straf Pussy Riot

Bewerkt door: redactie − 12/12/13, 10:51  − bron: ANP
© epa. Demonstratie voor Pussy Riot in Rome op 25 november.
Het Russische Hooggerechtshof heeft in hoger beroep bepaald dat er zaken niet kloppen met de gevangenisstraf van 2 jaar die twee jonge vrouwen van de punkgroep Pussy Riot uitzitten. Het hof vindt dat de rechtbank de straffen voor de bandleden Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, onvoldoende of helemaal niet heeft onderbouwd. Wat hier de gevolgen van zijn, is nog niet bekend.
  • © epa.
    Nadezhda Tolokonnikova.
Drie leden van Pussy Riot werden vorig jaar veroordeeld wegens hun protest tegen president Poetin in in de Christus de Verlosser-kathedraal in Moskou. De opperrechters kraken de motivering van de rechters, meldde persbureau Interfax donderdag. Een van de meisjes werd vorige zomer vrijgesproken, twee werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp.

De melding valt samen met de voorbereidingen voor amnestie voor tienduizenden gevangenen in Rusland. Aanleiding voor de amnestiewet is de verjaardag van de grondwet van de Russische Federatie, die 12 december 1993 werd aangenomen. Het lagerhuis, de Doema, zal de wet naar verwachting voor het einde van dit jaar aannemen. Binnen een half jaar moeten de mensen op wie de wet van toepassing is, worden vrijgelaten. Het zou om meer dan 20 duizend personen gaan.

Hongerstaking
Nadezjda Tolokonnikova ging in september in hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden waarin ze gevangen zat. Eind oktober werd ze op transport gesteld en werd drie weken niets van haar gehoord. Medio november dook ze op in een een ziekenhuis in de afgelegen stad Krasnojarsk. Op 300 kilometer van de stad ligt het vrouwenstrafkamp IK-50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten