zondag 15 december 2013

Mandela's begrafenis: kindern spelen voor de tent in Qunu waar de plechtigheid plaatsvindt.

  • © AFP. Kinderen kinderen spelen voor de tent in Qunu waar de plechtigheid plaatsvindt.
  • © afp.
    De stoet met de kist van Mandela in Qunu.
08.52 uur - 'Rivieren van emoties'
Ceremoniemeester is Baleka Mbete, tot vijf jaar geleden ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland. Ze leidde ook deels de herdenking in Johannesburg, afgelopen week.

Het land heeft, zei ze vanmorgen, een week van rivieren van tranen en emoties achter de rug waarin wordt teruggekeken op het leven van Mandela. Het is voor het eerst dat in Zuid-Afrika een officiële staatsbegrafenis plaatsvindt.
  • © epa.
    Een scherm waarop de plechtigheid te zien is vlakbij de plek waar Mandela wordt begraven.
08.21 Mandela herdacht
Door verschillende sprekers wordt Mandela herdacht. Een van hen is Nandi Mandela, die namens de kleinkinderen het woord voert. Buiten zijn presidentschap wordt zijn leven als vader en grootvader herdacht. Ook tijdens zijn presidentschap zorgde Mandela dat de kinderen van Qunu een mooie Kerst beleefden. Hij zorgde voor eten en cadeaus, aldus Nandi. Mandela had een groot gevoel voor humor, aldus Nandi, die vertelt hoe hij een kip rond de tafel achterna zat bij de familie van een meisje dat hij graag als zijn vriendin wilde.

Bij een officiële gebeurtenis was het voor Mandela niet ongebruikelijk om naar de keuken te gaan en de hand te schudden van alle leden van het keukenpersoneel. 'Mandela vierde de menselijkheid.'

Dat Mandela de eerste Zuid-Afrikaanse zwarte president werd, en een van de grootste staatsmannen ter wereld, is volgens Nandi het bewijs dat je alles in het leven kunt bereiken.
  • © afp.
    Kinderen voor de familiewoning van Nelson Mandela in Qunu.
  • © reuters.
    Een legerhelikopter vliegt zaterdag boven Qunu terwijl de rouwstoet met het lichaam van Mandela in het dorp arriveert.
  • © getty.
    Xhosa in Qunu.
07.10 uur - plechtigheid begonnen
Met het meertalige nationale volkslied en een gebed is de begrafenis begonnen. Ongeveer 4500 mensen zijn er voor de speciale plechtigheid bijeen.

Onder hen zijn familieleden en Zuid-Afrikaanse leiders, maar ook de Britse prins Charles, burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson en talkshowhost Oprah Winfrey. Vicevoorzitter Cyril Ramaphosa van de partij van Mandela, het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) heeft de gasten verwelkomd.  Voor zover bekend is namens Nederland niemand bij de begrafenis van Mandela aanwezig.

Schaapherder
Mandela is op 18 juli 1918 geboren in het plaatsje Mvezo, maar beleefde een deel van zijn jeugd in het nabijgelegen dorp Qunu. Als 5-jarige jongen was hij al aan het werk als schaapherder in een typisch boerenleven. Zijn bed was een mat op de grond en maaltijden bestonden uit groenten en vlees uit de familietuin, gekookt op open vuur. In zijn memoires schrijft Mandela dat hij in Qunu verliefd werd op de natuur.

Laatste gezonde jaren
De oud-president, die uitgroeide tot een symbool voor de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika, bracht een groot deel van zijn laatste gezonde levensjaren door in het dorp. Mandela stierf vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd.
  • © AFP. Mensen dansen voor de familiewoning van de Mandela's.
  • © AFP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten