dinsdag 6 maart 2012

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931)

Akseli Gallen-Kallela (Pori, 26 april 1865, als Axel Waldemar Gallén - Stockholm 7 maart 1931) was een Fins schilder.
Gallen-Kallela wordt in de Scandinavische landen beschouwd als de beroemdste Jugendstil-schilder na Edvard Munch. Het Finse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1900 te Parijs, dat was ontworpen door Saarinen, Lindgren en Gesellius, werd met fresco's van de hand van Gallén versierd. Hij had daarvoor in 1899 de opdracht gekregen. Hij schilderde een aantal taferelen uit het epos Kalevala, dat voor hem een mystieke bron van inspiratie en kennis was. Het was niet zomaar een heldendicht, het werd voor hem een boek van theosofische studie. De fresco-techniek had hij in Italië geleerd tussen 1897 en 1898, maar het was vooral de Deen Oscar Matthiesen, vriend van Gallén, die hem de knepen van het fresco-vak, zoals deze werden toegepast in het oude Pompeï, leerde.

De verdediging van de sampo (1896)

Portret van Gallen-Kallela door Ilja Repin (1920).
De fresco's in het paviljoen, bestaande uit ritmische elementen, uit de kluiten gewassen kerels en zwoegende paarden, kregen de prijs van de pers. Na de Wereldtentoonstelling werd het paviljoen met de grond gelijk gemaakt en van de fresco's bleven alleen enkele schetsen in plakkaatverf over.
Gallen-Kallela was de leermeester van Hugo Simberg, eveneens een belangrijke Finse symbolistische kunstschilder.
In 2006/2007 wijdde het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling aan zijn werk, dat daardoor meer bekendheid heeft verworven in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten