zaterdag 17 maart 2012

Ecodrome in Zwolle sluit in april 2012 (subsidiestop)


Dieren in het park

In Expeditie Ecodrome Zwolle vind je naast opgezette beesten ook dieren die nog springlevend zijn! Naast levende aapjes, roofvogels en piranha's, kom je tijdens je ontdekkingsreis ook een opgezette ijsbeer, haai en neushoorn tegen. Ook leuk: de grappige otters! Hieronder zie je een kleine selectie van de mooie dieren die je bij Expeditie Ecodrome Zwolle kunt zien:

Ringstaartmaki's

Eind juli heeft een familie van zes ringstaartmaki's Expeditie Ecodrome Zwolle betrokken. Ze zijn afkomstig uit de Kasteeltuinen van Arcen en komen te wonen in een speciaal voor hen aangepast verblijf, waar ze ook in de winter uitstekend kunnen leven. Ringstaartmaki's leven in het wild op het eiland Madagaskar, voor de Afrikaanse oostkust. Het zijn alleseters. De dieren eten onder meer eieren, vruchten, zaden, noten, insecten, muizen en vogels. Door het verdwijnen van de regenwouden op Madagaskar, gaat het aantal dieren helaas sterk achteruit.

Witoorpenseelapen

De witoorpenseelapen leven in de Jungle Expeditie. Eén van de mannetjes is afkomstig van Stichting AAP in Almere. Witoorpenseelaapjes behoren tot de klauwaapjes. Zij zijn de enige apensoort die klauwtjes aan hun vingers hebben in plaats van nagels. Zo kunnen ze zich goed vasthouden als ze door bomen klimmen. In het wild komt deze aap voor in het Amazonegebied.

Monstertunnel met piranha's

In de Monstertunnel ontmoet je een bijzondere verzameling onderwatermonsters. Onder water leven soms bijzondere dieren. Ze hebben het uiterlijk of de manieren van heuse monsters. Ze hebben bijzondere verdedigingstactieken of zijn op fantastische wijze gecamoufleerd. Anderen geven juist door hun uiterlijk het signaal af gevaarlijk te zijn. Kijk en huiver bij deze monsterachtige parade van onderwaterwezens. Pas op voor de rode piranha’s. De geur van bloed maakt de piranha uitzinnig. Hij hapt zo vaak toe dat alleen je skelet overblijft. Rustig maar! In Expeditie Ecodrome Zwolle zwemt het dier veilig achter glas.

Imponerende roofvogels

Wel eens een Europese Oehoe gezien? Vast niet. De grootste Europese uil jaagt ’s nachts en slaapt overdag. In Expeditie Ecodrome Zwolle kun je ze van dichtbij bekijken in de volières. Deze volières bieden onderdak aan onder andere geelkop gieren, kapgieren, woestijnbuizerds en Europese oehoe's. Gieren vormen een groep apart, omdat het geen rovende vogels maar aaseters zijn. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van deze dieren, maar in Expeditie Ecodrome Zwolle kan je zien dat ook deze dieren nuttig en misschien zelfs ook wel mooi zijn?! Meer weten over de roofvogeldemonstraties klik hier.

Vogelspin

Roofdieren krijgen een vogelspin niet zo gemakkelijk te pakken. Ze zijn snel en de echt giftige soorten zullen hun giftanden (die wel een centimeter lang kunnen zijn!) laten zien. Het gif van de zwarte weduwe is voor mensen ook erg gevaarlijk, je kunt er zelfs aan doodgaan. Ook de haren op het achterlijf (brandharen), geven een irriterende stof af. De bevruchting van een vrouwtje is voor een mannetjesvogelspin een ware expeditie, de man heeft speciale haken om tijdens de paring het vrouwtje klem te zetten om zo te voorkomen dat hij door het vrouwtje wordt opgegeten!

Otters

Tja, als je op expeditie gaat, kom je heel wat bijzondere dieren tegen. Ook Aziatische kleinklauwotters. Tijdens de voederpresentatie kun je zien hoe deze diertjes smakkend van hun maaltijd genieten. Ze zijn bovendien dagactief en staan bekend als bijzonder speels. Je zal de diertjes vrijwel altijd druk ravottend aantreffen. De dagelijkse voederpresentaties zijn een genot voor zowel dier als bezoeker! De otters worden drie maal per dag gevoerd voor publiek; om 11.00, 12.30 en 15.00 uur.

Breedsnuitkaaimannen

Expeditie Ecodrome Zwolle is het eerste Nederlandse park waar vanaf juni 2007 de bijzondere breedsnuitkaaiman te zien is. Dit soort kaaiman, onderfamilie van de alligators, wordt slechts op enkele andere plaatsen in Europa getoond. Zoals de naam al verraadt, is de brede en stompe snuit één van de kenmerken waaraan de breedsnuitkaaiman te herkennen is. De breedsnuitkaaiman komt voor in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraquay en Uruguay. Het voedsel bestaat voornamelijk uit appelslakken. Verder eet hij diverse gewervelde en ongewervelde dieren, als kikkers, vogels, insecten en waterslangen.

Amazones

De amazones behoren tot de papegaaiachtigen. Ze leven soms in grote kolonies en kunnen geweldig veel lawaai maken. Dit is nodig om verstaanbaar te zijn in de herrie van de groep, ook kunnen ze daardoor de stem van hun partner herkennen en imiteren. Amazones leven in de regenwouden van Zuid-Amerika waar ze leven van fruit, zaden, bloemen en af en toe insecten. Met hun snavels beitelen ze in bomen om nestjes te maken. De snavel groeit gewoon door. Om zijn snavel kort te houden knaagt de amazone aan hout.

Woudschildpadden

Woudschildpadden komen voor in de oerwouden van Suriname tot Brazilië en zijn echte zonaanbidders. De UV-straling is goed voor de schildpadden. Woudschildpadden eten graag fruit en groenten maar lusten ook vlees en levende insecten. Ze leggen eieren in vochtige bosgrond. Deze worden niet door de moederschildpad uitgebroed maar door de warmte van de bodem.



Toerako’s

Toerako’s komen uit Afrika. De soort die in Expeditie Ecodrome Zwolle te zien is, is de witwangtoerako. Er zijn 11 toerakosoorten met verschillende kleuren, tekeningen en kuifen. De witwangtoerako’s in Expeditie Ecodrome zijn een paartje. De Toerako’s hebben ook een geheim: de spiegel van hun vleugels, dat is het deel dat in opgevouwen toestand niet zichtbaar is, is namelijk felrood gekleurd. Daardoor zien de vogels er tijdens de vlucht spectaculairder uit en boezemen ze meer angst in bij het verjagen van vijanden.

Arowana’s

Zwarte Arowana’s zijn insecteneters. Ook vangen ze geleedpotigen en af en toe een vogeltje of klein zoogdier wat in het water valt. Arowana’s kunnen grote sprongen maken en door hun grote bek hebben ze bijna altijd beet. De Arowana is een muilbroeder. Nadat de eieren zijn gelegd en vervolgens bevrucht worden ze in de bek genomen waar ze na een paar weken uitkomen. De jongen mogen voor het eerst zelf buiten de bek zwemmen als ze 8 á 10 centimeter zijn en de ouders het veilig genoeg vinden.

Fotocredits G. Beersma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten