zaterdag 2 september 2023

Kappen met handjeklap, tijd voor eerlijke handel!

 

Zou jij jezelf recht in de spiegel kunnen aankijken als je een deal gesloten hebt die jou bergen met goud oplevert, maar iemand op 9.000 kilometer afstand daardoor de honger in wordt gejaagd? Bij Foodwatch zouden we er niet van kunnen slapen.

Toch is de internationale handel op dit moment wel zo ingericht dat het vooral Europa voorziet van overvloed en weldaad. En tegelijkertijd het mondiale Zuiden laat stikken door ontbossing, landroof en voedselonzekerheid. Wat doen wij tegen dit onrecht en hoe jij zelf in actie kunt komen? Dat lees je in deze nieuwsbrief.




Voor boeren binnen én buiten Nederland

Laten we eerlijk zijn: de huidige wereldhandel werkt ook niet voor onze eigen Nederlandse boeren die vaak geen goede prijs krijgen voor hun producten. Oneerlijke handelsverdragen zorgen ervoor dat groenten en fruit van eigen bodem het moeten opnemen tegen goedkope varianten die met veel lagere milieustandaarden zijn gemaakt aan de andere kant van de wereld. Wij trekken daarom met tientallen andere organisaties aan de bel bij de makers van het Landbouwakkoord: denk verder dan onze landsgrenzen!


Handelsverdrag EU-Mercosur op de schop?

In principe hebben we niets tegen vrije handel, maar het moet wel democratisch en goed zijn. Na jaren intensieve campagne tegen het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA), stemde de Senaat helaas voor dit verdrag, maar de strijd gaat op Europees toneel verder. In deze campagne hebben we heel veel aan het licht gebracht. Zoals documenten die onthullen dat het Europese voorzorgsprincipe en pesticidenbeleid kunnen worden weggegeven in geheime comités. Lees hier meer over CETA... 

Ook voeren we al lange tijd actie tegen het verdrag dat de EU wil sluiten met verschillende Zuid-Amerikaanse landen (die zijn verenigd in Mercosur). Dit Mercosur verdrag is supergunstig voor multinationals. Zij gaan profiteren van meer handel in soja, vlees en suiker. Maar het heeft desastreuze gevolgen voor inheemse volkeren én voor onze eigen boeren die worden weggeconcurreerd. Om te voorkomen dat Europa het verdrag binnenkort goedkeurt, werken we met meer dan 170 internationale organisaties samen voor een eerlijk alternatief!


Doe mee tegen oneerlijke handel!

Jij kunt helpen een streep trekken door handelsverdragen die de macht van multinationals vergroten ten koste van mens, dier, klimaat en milieu. Kom jij al op voor jouw rechten als consument via onze e-mailactie tegen het ondemocratische handelsverdrag EU-Mercosur? Er staan al 130.962 handtekeningen van foodwatchers onder ons verzet!


Leestips

Wil je meer lezen over het oneerlijke systeem van internationale handel in voedsel? Hieronder zet ik een aantal tips voor je op een rijtje.

Eerlijke handel gaat over mensen, het milieu en dierenwelzijn


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten