zaterdag 2 september 2023

De schijnveiligheid achter schadelijke pesticiden

 




Pesticiden die de hormoonhuishouding kunnen verstoren of toxisch zijn voor de voortplanting, blijven door capaciteitsgebrek bij Europese beoordelingsinstanties jarenlang toegestaan in de groente- en fruitteelt. Wij trekken hierover al een tijd lang aan de bel. We zien namelijk dat dit nog steeds hard nodig is. Nu pesticiden hoog op de Europese politieke agenda staan, heeft een einde maken aan deze schadelijke praktijk de hoogtste prioriteit! 


Mooie woorden, weinig daden

Bestrijdingsmiddelen die in de EU gebruikt mogen worden, moeten voor toelating beoordeeld worden op schadelijkheid. Volgens de wet moet elke stof vervolgens na de eerste tien jaar opnieuw beoordeeld worden, om te kijken of volgens nieuwe wetenschappelijke inzichten de risico's van het bestrijdingsmiddel voor mens, dier en milieu nog acceptabel zijn. Regelmatig leidt dit tot een verbod. Vijf jaar geleden hebben wij hier een groot onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat de herbeoordeling bij ruim 200 (!) pesticiden veel te laat of niet is gedaan. De oude goedkeuring wordt dan procedureel verlengd, tot wel vier keer achter elkaar. Er zijn meerdere bestrijdingsmiddelen al sinds 2002 toegelaten zonder herbeoordeling. Veel van deze bestrijdingsmiddelen mogen ook in Nederland worden gebruikt.

Na deze ontdekking heeft de Europese Unie een plan gemaakt met meer dan 100 concrete verbeteringen om het proces rondom het goedkeuren van pesticiden te verbeteren. Alleen, vier jaar na het aannemen van deze aanbevelingen en het beloven van beterschap, blijkt slechts 15% ervan daadwerkelijk ingevoerd te zijn. De grote gaten in het systeem zijn er dus nog altijd en er is een wildgroei aan gevaarlijke goedkeuringen met alle gevolgen van dien...


Wat wil Foodwatch?

Samen met 83 andere organisaties hebben we de afgelopen maand de politici in Europa met brieven opgeroepen een einde te maken aan de onaanvaardbare risico's van schadelijke pesticiden die niet recent getest zijn. Onze collega's van Foodwatch Duitsland zijn zelfs een rechszaak gestart tegen de verlengde toelating van vijf gevaarlijke bestrijdingsmiddelen (waaronder glyfosaat). We denken erover dit in Nederland ook te gaan doen. 

Daarnaast roepen we op:

- om alle bestrijdingsmiddelen die niet zijn beoordeeld volgens de wettelijk bepaalde risicobeoordeling, direct uit de handel te halen;

- om hogere toelatingskosten door strengere controles, door de fabrikanten van pesticiden te laten betalen;

- tot een drastische hervorming van het Europese landbouwbeleid om pesticidenvrije landbouw in 2035 werkelijkheid te maken!


Waarom nu?

Er ligt een belangrijk voorstel voor strengere wetgeving klaar dat nog door de Europese Commisie aangenomen moet worden. De landbouwlobby is fel tegen en verzet zich hevig! Ook loopt er op dit moment een herbeoordelig van glyfosaat, het schadelijke middel dat eerder op twijfelachtige wijze goedkeuring heeft gekregen. Deze beoordeling kan elk moment komen! Een belangrijke periode dus waarin wij zeker niet stil gaan zitten.


Nog meer nieuws

Pesticiden zijn natuurlijk niet het enige probleem dat op ons bordje ligt. Maar deze campagne is urgenter dan ooit. De nieuwe regels liggen nu op tafel in Brussel! Onderzoeken, rechtszaken en grote gezamenlijke campagnes werken echt, dat weten we bij Foodwatch als geen ander!

En er spelen nog meer dingen. Nadat België vorige week een verbod aankondigde op de export van in de EU verboden pesticiden naar landen in het Zuiden, blijkt vandaag dat in Duitsland deze export verdubbeld is! Reden te meer onze petitie te tekenen tegen deze 'gifroute' naar landen in het Zuiden. De Belgen hebben laten zien dat het kan, dat moet bij ons ook mogelijk zijn!

Verder, houd onze socials in de gaten: we verwachten elk moment een beslissing van de EFSA over glyfosaat. Ook daar kun je nog tegen tekenen.


Wij blijven druk uitoefenen om een 100% gifvrije landbouw te krijgen. Samen staan we sterk in onze strijd voor eerlijk, veilig en gezond voedsel voor iedereen.

De schijnveiligheid achter schadelijke pesticiden


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten