zaterdag 2 september 2023

8 MYTHES OVER NUTRI-SCORE ONTRAFELD ›› / Foodwatch


Beste Brigitte,

Nutri-Score is, per 1 januari 2024 officieel het voedselkeuzelogo van Nederland! Dat heeft de redering laten weten. Foodwatch voert al jarenlang campagne voor een lobby-vrij voedselkeuzelogo. Daarom zijn wij blij dat dit onafhankelijke, wetenschappelijk ontwikkelde logo eindelijk officieel wordt erkend. Wij hebben deze week direct Nederlandse, Duitse en Franse supermarkten aangeschreven met de vraag hoe Nutri-Score de aankoopkeuzes van hun klanten beïnvloed.


Nutri-Score met slingers vanwege de officiële invoering in Nederland


Als het aan ons ligt is de volgende stap Nutri-Score zo snel mogelijk verplicht maken in plaats van 'vrijwillig gebruik' wat nu is afgesproken. En als de bliksem een goede publiekscampagne vanuit de Nederlandse overheid, zodat voor iedereen duidelijk wordt hoe Nutri-Score werkt en kan helpen bij het maken van betere voedselkeuzes.

 


Wat spreekt er al vóór Nutri-Score?

👍 Het Nutri-Score-logo is het enige voedselkeuzelogo dat is gebaseerd op onafhankelijke wetenschap, dat kleurgecodeerd is en gebaseerd is op 100g/ml en niet op basis van door fabrikanten vastgestelde portiegroottes.

📢  Volgens de Gezondheidsraad is Nutri-Score een heel goed logo voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond eetpatroon hebben.

👩‍🔬  Een grote groep van meer dan 330 Europese en internationale wetenschappers en gezondheidsprofessionals heeft deze week een uitgebreid Engelstalig rapport gelanceerd waarom de EU Nutri-Score moet invoeren als verplicht voedselkeuzelogo. Onder hen onder meer de bekende voedselwetenschappers Carlos Monteiro, Marion Nestle, Boyd Swinburn, Barry Popkins en Alexandra Jones.

🔎  Al 56% van de Nederlanders herkent Nutri-Score wanneer ze het logo zien. Bovendien heeft haast 65% van alle Europeanen al mogelijk ervaring gehad met of is in aanraking geweest het logo.

🛒  De Spaanse supermarktketen Eroski gebruikt Nutri-Score al een tijdje en heeft geconstateerd dat klanten 15% meer producten met een A, B en C kopen. D en E-producten worden juist 15% minder gekocht. 

🏭  Na de revisie van het algoritme voor algemene levensmiddelen deelt Nutri-Score ‘netjes’ aan 86% van de zwaar bewerkte voedingsmiddelen een C, D, of E uit. Ik vind dat de focus van de media en tegenstanders vooral gaat naar een relatief klein deel wat nog niet goed gaat.


🧃  Het algoritme voor dranken is ook recent aangepakt. Alleen water kan nu nog Nutri-Score A krijgen. En frisdranken die worden gezoet met zoetstoffen krijgen strafpunten. Dit maakt dat frisdrankmakers niet kunnen ‘vluchten’ door suiker te vervangen door zoetstoffen.

🇫🇷  De Franse consumentenbond Que Choisir heeft onderzoek gedaan en constateert dat de recepturen van voedingsmiddelen die in Frankrijk het Nutri-Score logo hebben significant zijn verbeterd over de jaren. Voedselfabrikanten worden dus echt uitgedaagd hun best te doen om betere scores te krijgen. Productgroepen die niet het Nutri-Score logo hebben lieten haast geen productverbetering zien. 

 


Doorpakken in Brussel

We wachten nog altijd op een eerste voorstel vanuit de Europese Commissie voor een Europees voedselkeuzelogo. Wanneer dit niet Nutri-Score gaat worden, dan worden we zeker 10 jaar terug in de tijd geworpen. En wint de lobby van de voedselindustrie extra tijd om hun macht te doen laten gelden. Dat hebben we de afgelopen jaren al meermaals meegemaakt.


Foodwatch protest tegen lobby van FoodDrink Europe in Brussel


Als de Europese Commissie in deze cyclus nog met een eigen initiatief komt, dan bestaat het risico dat we pas over vele jaren met een door compromissen sterk verwaterd voedselkeuze logo komen te zitten. Het is Nu(tri-Score) of nooit!

 

Nutri-Score als verplicht EU-breed voedselkeuzelogo


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten