woensdag 29 september 2021

Situatie voor Afghanen wordt steeds moeilijker

 
Is deze e-mail slecht leesbaar? Bekijk dit bericht online


Afghanistan wordt geteisterd door de Taliban. De Afghaanse Shogofa hoort verontrustende verhalen en maakt zich grote zorgen over haar achtergebleven familieleden. Onze petitie voor een beter beschermingsbeleid voor Afghanen is urgenter dan ooit. Heb je al getekend? Stuur de petitie dan door aan vrienden! Verder in deze nieuwsbrief: Een jaar na de verwoestende brand op Lesbos is de situatie voor vluchtelingen in Griekenland eerder verslechterd dan verbeterd.
 
Aanstaande zaterdag is het open azc dag, neem een digitaal kijkje in het leven van vluchtelingen op een azc! Ben jij benieuwd naar de cijfers en feiten achter hun verhalen? Zoek het op in onze publicatie 'Vluchtelingen in getallen 2021'.
Foto: Nino van den Ijssel
Digitale Open azc dag
Aanstaande zaterdag is het Open azc dag, die we traditiegetrouw samen met het COA en het ministerie van Justitie & Veiligheid organiseren. Vanwege corona dit jaar geen live editie, wél gaan de deuren van het azc digitaal open! Met diverse online activiteiten krijg je een inkijkje hoe het leven op een azc er uit ziet. Zo zijn er verschillende vlogs en interviews met azc-bewoners en lanceren we op 25 september de film 'Azc in beeld'. Zet het in je agenda en neem de 25e een digitaal kijkje!
Open azc dag online 
Een jaar na de brand in kamp Moria

‘No more Morias!’ riepen Europese leiders nadat in september vorig jaar een felle brand het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos verwoestte. Ondanks de mooie beloftes van Europese leiders toentertijd, is de situatie voor vluchtelingen in Griekenland het afgelopen jaar eerder verslechterd dan verbeterd. Bekijk ons webdossier vol ontluisterende verhalen en een aangrijpende podcast.

Webdossier Jaar na Moria 
Shogofa: 'Mensen worden gemarteld'​​​​​​​
'De afgelopen weken voelen alsof ik alleen lichamelijk in Nederland ben. Mijn hart en ziel zijn in Afghanistan. Dag en nacht bel ik met familie en vrienden.' Als 12-jarige vluchtte Shogofa zonder ouders naar Nederland, op de vlucht voor de Taliban. Nu de Taliban Afghanistan in handen heeft, komen pijnlijke herinneringen weer boven. Ze vreest voor haar achtergebleven familieleden.
Shogofa’s pijnlijke herinneringen 
Bied Afghanen bescherming: teken de petitie
Nederland blijkt niet in staat de broodnodige bescherming te bieden aan Afghanen die voor Nederlandse ngo’s, media en andere organisaties hebben gewerkt. Zij verkeren nog steeds in levensgevaar en hebben dringend bescherming nodig. Laat je stem horen en zorg samen met ons voor een beter beschermingsbeleid voor Afghanen.
Teken onze petitie!
Steun ons werk
VluchtelingenWerk staat klaar voor Afghaanse vluchtelingen. Jij kunt helpen door ons werk te steunen met een gift.
Help mee en geef nu​​​​​​​ >
De juiste cijfers over vluchtelingen
Bijna 82,5 miljoen mensen zijn momenteel op de vlucht voor oorlog en geweld, zo becijferde de UNHCR. In 2020 vragen 13.637 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. Dat is een daling van 8.860 vergeleken met 2019, toen 22.533 mensen bescherming zochten. Benieuwd naar meer cijfers? In de publicatie 'Vluchtelingen in getallen' geven we een uitgebreid overzicht van de meest actuele cijfers uit openbare bronnen over vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, Europa en wereldwijd.
Vluchtelingen in getallen 2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten