woensdag 29 september 2021

Industrie koopt macht in Brussel

 





Zoals je misschien hebt gemerkt, gebeurt er een hoop op voedselgebied. Wij voeren natuurlijk al langer actie tegen de ontransparante industrielobby, maar vandaag hebben we jouw hulp nodig bij onze strijd tegen grote multinationals die zich schaamteloos inkopen in de politiek. Lees er alles over in deze nieuwsbrief!




Om de zes maanden organiseert een lidstaat het voorzitterschap van de Europese Raad: hierbij doen de lidstaten voorstellen voor belangrijke wetsontwerpen - ook over belangrijk voedselbeleid. Helaas is de industrie hierbij ook aanwezig, via allerlei vormen van sponsoring. Denk aan frisdrankgigant Coca-Cola. In 2019 kleurden de vergaderzalen rood en werden ze gevuld met Coca-Cola automaten. De frisdrankproducent was dat jaar officieel 'platinum partner' geworden van het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ook autofabrikant BMW heeft het voorzitterschap van de Europese Raad gesponsord. Het logo van BMW was overal te zien en vloten BMW-auto's werden ingezet om ministers rond te rijden. Dit is nog maar een kleine greep uit de vele voorbeelden... Industriesponsoring van de EU-voorzitterschappen is de norm geworden.


Het is volstrekt onaanvaadbaar dat deze grote multinationals, met hun ambitieuze lobbyagenda's, macht kunnen kopen in Brussel. Daarnaast hebben veel van deze bedrijven een slechte reputatie. Bij het voorzitterschap van Portugal was The Navigator Company een van de sponsors en dat is Europa's grootste papierproductenbedrijf. Ze zijn in verband gebracht met monocultuurplantages en bosbranden. 




Er moet voor eens en voor altijd een einde komen aan deze schaamteloze beïnvloeding van de politiek. Sommige van deze bedrijven zijn belangrijke EU-lobbyisten, die miljoenen euro's per jaar uitgeven om de beleidsvorming van de EU te beïnvloeden.

Op 1 januari 2022 is het de beurt aan de Franse regering om aan het roer van de Raad van de EU te staan. Nu is het moment om een duidelijke boodschap te sturen naar president Emmanuel Macron: zeg NEE tegen sponsordeals voor het voorzitterschap van de Raad! Frankrijk moet een krachtig signaal geven aan de burgers en de andere lidstaten dat deze onbetrouwbare deals niet thuishoren in onze democratie! Samen kunnen we deze sponsordeals stoppen! 


Hoe meer handtekeningen, hoe beter! Deel de actie:



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert, directeur




Je kunt deze nieuwsbrief ook delen op social media:



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

P.S.

Dankzij jouw steun kunnen wij de industrielobby ontmaskeren en tegengaan. Samen zorgen we ervoor dat jouw belangen voorop komen te staan in de politiek en voedselbeleid - en niet die van de voedingsindustrie. Ondersteun je onze campagne met een donatie? Hartelijk dank!



Industrie koopt macht in Brussel


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten