maandag 20 september 2021

De noodklok luidt: obesitas wordt een steeds groter probleem

 



Je hebt dit zorgwekkende bericht de laatste dagen waarschijnlijk al vaak in het nieuws gehoord: de zorgkosten blijven stijgen. Als we hier niets aan doen, betalen we over 40 jaar gemiddeld 3 keer zoveel als nu per persoon per jaar!

Een belangrijke oorzaak hiervan zijn de stijgende overgewicht- en obesitascijfers. Dit leidt tot ruim 200 andere ziektes, zoals diabetes, een verstoord immuunsysteem, ernstige infecties en hart- en vaatproblemen. En ondertussen doet de voedingsindustrie vrijwel niets aan hun ongezonde voeding met bijbehorende marketing.



De Adviesraad van het Regeringsbeleid (WRR) zegt dat de politiek nú in actie moet komen. De problemen zijn te groot. De raad roept onder meer op tot een suikertaks en het verplicht reduceren van het zoutgehalte in voedsel. In Nederland praten we hier al jaren over, maar er is nog niets concreet veranderd.

Hoe kan dit? Het lobbyleger van de voedingsindustrie draait nog steeds overuren. Uit interne documenten blijkt dat de voedingsindustrie aan de overlegtafel heel beleefd doet, maar achter de schermen keihard lobbyt met brieven, delegaties en telefoontjes naar staatssecretaris Blokhuis. Met de boodschap: als je onze eisen niet doorvoert, doen wij niet meer mee. 



Maar nu ligt er dus opnieuw bewijs op tafel dat de overheid eindelijk wettelijke maatregelen moet nemen, in plaats van zich te voegen naar de wensen van de industrie. Anders blijven onze zorgkosten stijgen. En alle ziekte en ellende die gepaard gaan met de huidige obesitasepidemie. 

Dit kan zo niet langer! We moeten dit momentum aangrijpen. Langs alle kanten wordt de politiek tot de orde geroepen. Dit is ook óns moment. Het moment dat wij massaal onze consumentenrechten moeten verdedigen.



Wij zetten ons in voor jouw rechten

Hoe willen we dit doen? Via ons 'Offensief voor onze gezondheid'. We willen hier een massale actie van maken:

  • om via onze e-mailactie alle politieke partijen aan te schrijven om wettelijke maatregelen te nemen,
  • om de industrielobby tegen maatregelen verder bloot te leggen,
  • om politici te overtuigen in de wandelgangen,
  • om de alarmbel te luiden in de media, via persberichten en interviews,
  • om nog meer bezorgde consumenten te mobiliseren.

Ontzettend bedankt voor je steun! Samen met jou maken we een grote vuist tegen een almachtige voedingsindustrie. We houden je uiteraard op de hoogte.




Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert, Directeur

De noodklok luidt: obesitas wordt een steeds groter probleem


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten