donderdag 7 januari 2021

Europese Commissie gaat export verboden pesticiden aanpakken

 


Beste foodwatcher,

Het afgelopen jaar las je in onze nieuwsbrieven talrijke misstanden van voedingsbedrijven. Misstanden die ze keer op keer begaan, door de eenzijdige focus op winst en het gebrek aan regulering. Maar dit is absoluut geen reden om de moed te laten zakken, want actie loont!



Actie loont






Doe mee! >>



We zijn dan ook heel blij dat we in de eerste nieuwsbrief van 2021 goed nieuws mogen brengen. Goed nieuws dankzij jouw inzet en die van zo’n 65.000 andere foodwatchers!


Onze actie tegen pesticidegiganten

Ik praat je eerst even bij. Vorig jaar lanceerden we met alle foodwatch-kantoren een e-mailactie tegen de multinationals Bayer, BASF en Syngenta. We ontdekten immers dat ze pesticiden die verboden zijn in de EU, vanwege hun schadelijke effecten voor de gezondheid, wel nog steeds exporteren naar ontwikkelingslanden. Bayer & Co organiseren zelfs grootschalige promotieactiviteiten voor hun giftige pesticiden in landen als Kenia. Dit is in strijd met de mensenrechten.

De resten van deze gevaarlijke bestrijdingsmiddelen komen als een boemerang ook op ons bord terecht, via de import van bijvoorbeeld fruit en groenten uit landen buiten de EU. Uit recent onderzoek blijkt dat in 2018 de residuen van 74 pesticiden (!), die verboden zijn in de EU, op de Europese markt werden aangetroffen.

Foodwatch startte een grootschalige campagne op tegen deze onethische prakrijk, mét succes! We lanceerden een e-mailactie gericht aan Bayer, BASF en Syngenta en de Europese Commissie. Zoals te verwachten viel reageerden de pesticidebedrijven niet of ontwijkend. De 65.000 stemmen van bezorgde en verontwaardigde consumenten werden op Europees niveau echter wél gehoord!



De EU zal “het goede voorbeeld geven”

Het eerste goede nieuws kwam er in de EU-publicatie 'de Chemische Strategie voor Duurzaamheid: naar een gifvrije omgeving'. Hierin reageerde de EU eindelijk op de druk van foodwatch, vele andere NGO’s en bezorgde Parlementariërs.

"De EU zal het goede voorbeeld geven en er, in overeenstemming met de internationale verplichtingen, voor zorgen dat gevaarlijke chemische stoffen die in de Europese Unie verboden zijn, niet voor de export worden geproduceerd, onder meer door de relevante wetgeving te wijzigen indien en wanneer dat nodig is".

Om de druk op de ketel te houden ondertekende foodwatch samen met 74 andere maatschappelijke organisaties een brief gericht aan de Europese Commissie, op initiatief van PAN (Pesticide Action Network). Hierop bevestigt de Europese Commissie nu opnieuw dat ze “momenteel de verschillende opties voor de verwezenlijking van deze doelstelling in overweging nemen, met inbegrip van een herziening van de wetgeving.”

Voor we juichend in de lucht springen, moeten we hier wel nog een kanttekening bij maken: we kunnen pas in 2023 concrete stappen verwachten. Mogen de pesticidegiganten zolang nog doodleuk verboden pesticiden blijven produceren en verschepen naar ontwikkelingslanden?




Geen gif in 2021!

Wij vinden dat de productie en export van verboden pesticiden NU moet stoppen! Mens en milieu lijden hier wereldwijd onder.

Vind je ook dat Bayer, BASF en Syngenta eindelijk ook eens het goede voorbeeld moeten geven? En dat ze nú hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de wereldwijde gezondheids- en milieuproblemen te wijten aan hun schadelijke en verboden pesticiden?  

Stuur alsnog een protestmail naar Bayer AG, Syngenta en BASF! Jouw stem is goud waard. Ook nu weer blijkt dat actie écht helpt. Help je mee om deze bedrijven dit jaar nog aan te zetten tot actie?


Heel erg bedankt! Samen geven we een vliegende start aan een strijdbaar 2021.



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur




Deel deze nieuwsbrief op social media:



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

P.S. Foodwatch verenigt consumenten. Samen voeren we actie tegen schadelijke stoffen in ons voedsel. Steun je ons met een gift? Zo kunnen we nog meer actie voeren én successen behalen!






Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten