Het verduurzamen van de Nederlandse gebouwde omgeving is een gigantische opgave, waarvan een fors deel op het bordje komt van woningeigenaren. Zonder duurzame woningen haalt Nederland de klimaatdoelen namelijk niet. Daarbij kun je als woningeigenaar dan ook op financiële steun rekenen, van de rijksoverheid, gemeenten en banken. Een overzicht.

1. Isolatie, warmtepomp en zonneboiler

De SEEH-regeling (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis), halverwege 2019 in het leven geroepen om een deel van de kosten voor isolatie te vergoeden, is dit jaar helaas vervallen. Maar niet getreurd, de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is juist uitgebreid. Voorheen was deze subsidiepot alleen beschikbaar voor duurzame vormen van verwarming, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Nu kunnen woningeigenaren er ook aanspraak op maken voor isolatie. Via deze regeling wordt zo’n twintig procent van de kosten gedekt.

Warmtepomp

Belangrijk detail: je hebt er alleen recht op als je de isolatiemaatregel combineert met een andere verduurzamingsslag, zoals een andere vorm van isolatie of de aanschaf van een zonneboiler. Wanneer er wordt gekozen voor alleen een duurzame verwarmingsmaatregel, hoeft deze niet gecombineerd te worden.

Ook als je aangesloten wilt worden op een warmtenet kun je dit jaar aanspraak maken op de ISDE-regeling. Wanneer de woning is afgekoppeld van het gasnet, de gasmeter verwijderd is en er een overeenkomst is met een nieuwe warmteleverancier, wordt er 3.325 euro aan subsidie verstrekt.

> Hulp nodig bij de eerste stap? In de serie 'Stap voor stap je huis verduurzamen' geven we praktische tips

2. Geld lenen bij de overheid, met gunstige voorwaarden

Geen recht op subsidies? Voordelig lenen kan dan een alternatief zijn. Bijvoorbeeld via het Warmtefonds, dat vorig jaar werd geïntroduceerd. Dit fonds stelt woningeigenaren in staat om 2.500 tot maximaal 25.000 euro te lenen voor de verduurzaming van hun woning, met een looptijd van maximaal 20 jaar. De lening geldt voor verschillende maatregelen, zoals isolatie of de aanschaf van een duurzame warmtebron. Deze verduurzamingsslagen leiden in principe tot een besparing op de energierekening die groot genoeg is om de lening ook weer terug te betalen. Het geleende geld komt overigens niet op je eigen rekening terecht, maar in een ‘potje’ waar de aannemer uit kan putten.

Het warmtefonds stelt woningeigenaren in staat om tot maximaal 25.000 euro te lenen voor de verduurzaming van hun woning

3. Subsidie voor het aardgasvrij maken van huurwoningen

Heb je een woning, maar verhuur je die? Dan kan je wellicht gebruik maken van de Subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH). Hiermee hoopt de rijksoverheid verhuurders te stimuleren om hun huizen van het gas af te koppelen en aan te sluiten op een warmtenet. Aanpassingen aan de woning (zoals het verwijderen van de gasmeter en -leidingen) en aansluiting op het warmtenet worden via deze regeling deels vergoed. De rijksoverheid stelde ruim 194 miljoen euro beschikbaar voor dit fonds, waarvan nog zo’n 126 miljoen euro beschikbaar is.

4. Btw van zonnepanelen terugvragen

Zonnepanelen zijn inmiddels zó financieel aantrekkelijk dat de overheid er geen subsidies meer voor beschikbaar stelt. Wat je echter nog wel kan doen, is de btw terugvragen. Met andere woorden: van de totaalkosten voor de aanschaf en installatie van een zonnepanelensysteem, geeft de Belastingdienst 21 procent terug. Dat gaat al snel om honderden euro’s. Zorg er wel voor dat je de btw op tijd terugvraagt, maximaal zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je ze aanschafte. Daarnaast is het belangrijk dat jouw naam zowel op de factuur van je zonnepanelen als de factuur van je energierekening staat. Anders loop je deze financiële meevaller mis.

> Heb je recent zonnepanelen aangeschaft en wil je de btw terugvragen? Milieu Centraal legt je stap voor stap uit hoe dat in zijn werk gaat.

Triodos Hypotheek: hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

De Triodos Hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies van De Energiebespaarders ter waarde van 300 euro. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming afsluiten. Je krijgt dan 50 procent korting op de rente. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

5. Zonnestroom terugleveren = geld verdienen

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, levert ook zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je in Nederland een gunstige vergoeding voor, via de zogeheten salderingsregeling. Momenteel gaat het om 21 eurocent per kilowattuur, maar dat gaat vanaf 2023 veranderen. Vanaf dat jaar wordt de salderingsregeling (tot en met 2031) stap voor stap afgebouwd. Elk jaar wordt het bedrag dat je per kilowattuur ontvangt 9 procent lager.

Na 2031 krijg je nog steeds een terugleververgoeding voor de zonnestroom die je het net op stuurt, maar die zal fors lager liggen. Milieu Centraal liet er een berekening op los. Wie in 2020 tien zonnepanelen kocht, heeft te maken met een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar. Wacht je tot 2023 met de aanschaf van diezelfde zonnepanelen? Dan heb je ze ‘pas’ na ruim acht jaar terugverdiend.

6. Subsidie voor groene daken en gevels

Groene daken zijn mooi, zorgen voor een gezondere leefomgeving en verhogen de klimaatbestendigheid van een stad of gemeente. Niet verwonderlijk dus dat veel gemeenten er subsidies voor beschikbaar stellen. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je zien of dat ook voor jouw gemeente geldt. Voor woningeigenaren zelf heeft een groen dak overigens ook voordelen. Het werkt bijvoorbeeld verkoelend in de zomer.

> Pritha Belle woont met haar gezin in Zeist en investeerde in een sedumdak: “Dat leek ons gezelliger dan zo’n zwart, plat dak”, vertelt ze. Lees het volledige verhaal.

7. Wat biedt de gemeente aan?

Gemeentes stellen niet alleen subsidies beschikbaar voor groene daken en gevels. In veel gevallen zijn er meer subsidies in het leven geroepen. De gemeente Utrecht stelt bijvoorbeeld ook subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler en energieadvies aan huis. En wie samen met andere woningeigenaren een collectief verduurzamingsproject start, kan in Utrecht ook op financiële steun rekenen. Bekijk welke subsidies en regelingen jouw gemeente aanbiedt?

8. Gunstige lening of hypotheek

Last but not least: bij het afsluiten van een hypotheek loont het ook om woningverduurzaming in je achterhoofd te houden. Bij Triodos Bank  geldt: hoe hoger je energielabel, hoe lager de hypotheekrente die je betaalt. Daarnaast biedt Triodos Bank een Energiebespaarlening aan; die kan gezamenlijk met de hypotheek afgesloten worden en geeft 50 procent korting op de rente. Dat kan bij verschillende soorten woningen goed uitpakken. Laurien en Alwin kochten bijvoorbeeld een 100-jaar oud huis in Den Haag en namen het, mede dankzij de Energiebespaarlening, flink onder handen. Het huis is tegenwoordig gasloos en het energielabel steeg van F naar A.