donderdag 11 juni 2020

Hier is het feestje ... maar nu even niet: Fotograaf Werry Crone gaat terug naar het Heksenfestijn

FotoserieWerry Crone

Heksenfestijn 2018 in Oudewater, met Wolter Kroes.Beeld Werry Crone
Twee jaar geleden zong Wolter Kroes in Oudewater op een podium omringd door bezemstelen. Fotograaf Werry Crone ging laatst terug en ontdekte iets opmerkelijks over het podium. Slot van een serie.
Niemand werd ooit als heks veroordeeld in Oudewater. Keizer Karel V bestempelde het in de zestiende eeuw als de enige Europese stad waar verdachten eerlijk werden gewogen. Andere plaatsen stelden hun waag soms zo af dat beschuldigde mensen licht genoeg leek om op een bezemsteel weg te vliegen.
Dat stukje historie koestert Oudewater kennelijk nog steeds, want ieder jaar organiseren de bewoners een festival genaamd het Heksenfestijn. Fotograaf Werry Crone ging er in 2018 naartoe voor zijn boek over partytenten, en belandde bij een optreden van Viva Hollandiazanger Wolter Kroes. “Ik was er natuurlijk vanwege hem, dat snap je. Het is typisch zo’n feest waar artiesten een uurtje langskomen, om daarna weer door te gaan naar het volgende. Maar hij deed het fantastisch hoor.”
Laatst ging Crone terug om te fotograferen hoe de boel erbij ligt nu het festijn in 2020 niet door kan gaan. “Ineens werd ik me ervan bewust dat dat podium in feite over de gracht gebouwd is. Ook de partytent met de kleedkamer stond boven het water, waarschijnlijk zodat ze zoveel mogelijk mensen op de Markt kwijt konden.”
In maart werd aangekondigd dat het Heksenfestijn in 2020 ‘mede’ door corona niet door kon gaan. Op de site was in 2019 al te lezen dat de vrijwilligers in de organisatie afnamen, en weinig zin hadden om de verantwoordelijkheid van de steeds hogere kosten en strengere veiligheidseisen te blijven dragen. Het is dus nog maar de vraag welke vorm het feest na de coronacrisis precies gaat krijgen.
Deze serie is mede tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten