donderdag 14 mei 2020

Lobby met als resultaat: pesticiden op je bord / Foodwatch



Beste foodwatcher,

In het midden van de Covid-19-crisis werken de pesticiden- en agrovoedingslobby's twee keer zo hard om hun winsten te beschermen. Dat blijkt onder andere uit lobby-brieven die de teams van foodwatch onlangs hebben ingezien. De machtige pesticiden-producenten brengen jouw en mijn gezondheid daarmee indirect in gevaar. 
Ik hoop dat we samen een nog harder tegengeluid kunnen laten horen! Samen zorgen we ervoor dat giftige stoffen niet meer op ons bord terechtkomen en niet meer geëxporteerd worden naar landen op het zuidelijk halfrond.  



Help mee!






Stuur een protestmail!





Sluwe lobby in crisistijd

Vorige maand hebben we brieven ingezien van onder andere Bayer-Monsanto en Copa-Cogeca (de Europese koepelorganisatie voor boeren, tuinders en coöperaties) aan Europese politieke besluitvormers met het verzoek “om de handen vrij te hebben”. In principe zeggen de lobbyisten in hun brieven: “het is al ingewikkeld genoeg om de bevolking te blijven voeden tijdens de coronacrisis, ga ons nu niet dwarsbomen met maatregelen om de gezondheid van mensen en het milieu beter te beschermen”.  
De lobbybrieven vragen eenvoudigweg om elk idee van strengere regels, vooral op het gebied van pesticiden, te bevriezen. Ze vragen om meer tijd, een tactiek die maar wat bekend is: "er moet genoeg tijd zijn om maatregelen te overwegen die tot duurzamere voedselsystemen leiden". Er zouden meer studies nodig zijn "voordat er een politiek of regelgevend besluit wordt genomen. Dit is des te relevanter als het gaat om het vaststellen of aanscherpen van regelgeving, zoals die om het gebruik van pesticiden, meststoffen of antibiotica te verminderen". 
Bayer-Monsanto gaat zelfs zover om Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen als schild te gebruiken. De pesticide-gigant houdt vol dat het risico bestaat dat nieuwe EU-regels voor pesticiden "handelsbelemmeringen" zullen vormen die deze landen "kansen voor economische ontwikkeling en ecologische duurzaamheid zullen ontnemen". Hun boodschap is duidelijk: het is dringend noodzakelijk om geen obstakels op te werpen ongeacht de gezondheids-, sociale en milieugevolgen van pesticiden, additieven of antibiotica! 




De timing van de lobbyacties van de chemiereuzen is ongelukkig te noemen. Momenteel loopt er via foodwatcheen internationale campagne tegen deze bedrijven en hun schadelijke pesticiden. Een e-mailactie tegen de export van schadelijke, in Europa verboden (of niet geregistreerde) pesticiden naar ontwikkelingslanden.Drie van de grootstepesticideproducenten ter wereld, BASF, Bayer AG en  Syngenta, zijn gevestigd in Europa. Ze produceren pesticiden die in de EU verboden of niet geregistreerd zijn vanwege hun toxiciteit. Vervolgens exporteren ze deze schadelijke pesticiden naar ontwikkelingslandenDie komen dan onder meer via geïmporteerde groente en fruit toch opnieuw in de EU en op ons bord terecht 
Om het gebruik van schadelijke pesticiden aan banden te leggen, vind ik dat de productie radicaal gestopt en verboden moet worden. Zolang regelgeving ontbreekt, roep ik - samen met jou - de producenten op te stoppen met de productie, verkoop en export van pesticiden die carcinogeen, mutageen, hormoon-ontregelend, neurotoxisch envruchtbaarheidsverlagendzijn. 

Gifgiganten zoeken spijkers op laag water

Onze e-mailcampagne - met al meer dan 51.000 deelnemers uit heel Europa - verhoogt de druk en kritiek op de bedrijven. Sinds de lancering buitelen vertegenwoordigers van "Bayer & co" en voorstanders van landbouwpesticiden over elkaar heen om het aantal slachtoffers door landbouwgif, die wij aanhalen, te betwisten.Ze wijzen erop dat het exporteren van gevaarlijke pesticiden gewoon mag, van zowel Europa als van het land dat ze importeert, en dat het niet enkel om gevaarlijke pesticiden gaat.  
Onze campagne gaat echter niet zozeer over het wel of niet gebruiken van gewas-beschermingsmiddelen. Het gaat over de dubbele standaard: wat voor ons niet goed is, is blijkbaar geen probleem voor landen met minder strenge regels en boeren met minder keuzevrijheid. 




Ik wil dat deze dubbele standaard stopt endat de chemiereuzen hun verantwoordelijkheid nemen.Stuur daarom samen met ons een e-mail naar Bayer AG, Syngenta en BASF en vraag hen te stoppen met de export van gevaarlijke pesticiden. Toon hen dat wij niet buigen voor hun niets ontziende lobby! 

De schok van de Covid-19-epidemie zet ons meer dan ooit aan tot het stellen van vragen over de wereld waarin we leven en onze productie- en consumptiepatronen. Dit merk ik ook dagelijks aan de berichten die we ontvangen van bezorgde, maar ook strijdbare, mensen overal in ons land. Samen verdedigen we de belangen van de consument!  
Help je mee? Teken de e-mailactie ‘Stop de grote gifroute!’ als je dit nog niet hebt gedaan.



Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur foodwatch
Lobby met als resultaat: pesticiden op je bord


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten