donderdag 21 mei 2020

Buddingh 'online leesclub / Poëzie


Beste poëzieliefhebbers,

Sinds 1988 bekroont Poetry International het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar met de C. Buddingh'-prijs. De jury nomineerde de debuutbundels van Jérôme Gommers, Jens Meijen, Iduna Paalman en Laurine Verweijen voor de C. Buddingh'-prijs 2020, die op 26 juni a.s. wordt uitgereikt. Duik met de C. Buddingh’ Online LeesClub in de vier meest opvallende debuten van het jaar en bespreek samen met dichter en schrijfdocent Peter Swanborn elke donderdag in juni gedichten van de meest talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie.
Op donderdag 4 juni Momentums laadklep
van
Jérôme Gommers Uitgeverij Tijloos
Jérôme Gommers schrijft met gevoel voor humor in een volstrekt unieke, eigen taal en stijl. De bundel zit goed in elkaar en je kunt hem eindeloos lezen en herlezen, want er is steeds iets nieuws te ontdekken. De gedichten waarin klank een belangrijke rol speelt, hebben haast een bedwelmende uitwerking op de lezer. Een debuut waarin de taal lijkt te zingen. Jérôme Gommers (1961) was met zijn ingetogen voordracht succesvol in het slamcircuit. Erik Jan Harmens en Simon Vinkenoog prezen zijn “koele eigen toon, zowel afstandelijk als betrokken”.
Op donderdag 11 juni Xenomorf
van
Jens Meijen Uitgeverij De Bezige Bij
De manier waarop Jens Meijen zijn debuut Xenomorf construeert, is origineel en zeer doordacht. Aan de hand van beelden creëert hij een apocalyptische sfeer. Het klimaat staat centraal in de bundel; een actueel thema, waar Meijen een heel persoonlijke lading aan geeft. Hij schrijft gedichten die atypisch zijn voor de poëzie en haast doen denken aan theaterteksten. Jens Meijen (1996) is journalist, recensent en columnist, redactielid van literair tijdschrift DW B en de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België.
Op donderdag 18 juni De grom uit de hond halen van Iduna Paalman Uitgeverij Querido
De grom uit de hond halen is zo’n bundel waarin ‘dertigerdillema’s’ centraal staan, maar de aanpak is volstrekt origineel. Paalman laveert tussen valse geruststelling, overmoed en doodsangst. Ze construeert mooie beelden en originele metaforen. Zoals de titel suggereert, is het een dreigende bundel waarin gespeeld wordt met spreekwoorden. Achter haar overdrijving, gaat veel gevoel voor humor schuil. Iduna Paalman (1991) is vaste columnist voor het platform Hard//hoofd. In 2016 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd. Eerder verscheen van haar Hee maisje!, een bundel zeer korte verhalen.
Op donderdag 25 juni Gasthuis
van
Laurine Verweijen Uitgeverij Van Oorschot
Gasthuis valt als debuut direct op, al is het maar door de taboedoorbrekende thematiek: Mag een vrouw er ook bewust voor kiezen geen kinderen te willen? Verweijen weet op een mooie manier vorm, inhoud en taal te balanceren. Met gevoel voor compositie werkt ze een serene en gelaagde bundel uit waarin klassiek metier de taboedoorbrekende problematiek versterkt. Gasthuis is een bundel waar je naar terugkeert waarbij de gedichten bij elke herlezing nieuwe lading krijgen. Laurine Verweijen is dichter en werkt als strateeg. Ze werd tweede bij de Turing Gedichtenwedstrijd 2016.
Dichter, criticus en schrijfdocent Peter Swanborn modereert de sessies. Er is plek voor maximaal tien deelnemers. Deelname aan de vier sessies kost € 75,-. Een ticket voor deelname koop je hier.
Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias behoren tot de laureaten. De laatste editie van de C. Buddingh'-prijs werd tijdens het 50ste Poetry International Festival in 2019 uitgereikt aan Roberta Petzoldt, voor haar bundel Vruchtwatervuurlinie. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten