vrijdag 21 december 2018

Gemeenteraad Rotterdam beslist: Museum van de toekomst

De Rotterdamse gemeenteraad heeft afgelopen nacht besloten om Museum Boijmans Van Beuningen ambitieus te vernieuwen. “Dit is een investering die Rotterdam en de prachtige collectie van Museum Boijmans Van Beuningen verdienen", aldus Said Kasmi, wethouder Cultuur.
Een overgrote meerderheid van 38 van de 45 Rotterdamse raadsleden stemde voor het ambitiescenario, waarbij het museum in zeven jaar gerenoveerd en vernieuwd wordt voor 223,5 miljoen euro. Middels een unaniem aangenomen amendement volgt een go of no-go moment nadat het bouwplan verder is uitgewerkt.

Met het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad voor het ambitiescenario wordt het museum niet alleen verlost van asbest en wateroverlast en weer brandveilig gemaakt, maar tevens gereed gemaakt voor de toekomst. Dankzij dit besluit en met de hulp van externe investeerders kan het museum zijn huidige gebouwen in oude luister herstellen, weer voldoen aan de eisen van deze tijd en zijn internationale positie als kunstmuseum uitbouwen.


Transit Boijmans Van Beuningen

Vanaf 2019 gaat het museum zijn fase van noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Dat gebeurt vanaf 27 mei 2019 als het museumgebouw sluit voor de vernieuwing. Acht buurlocaties in de stad gaan een unieke samenwerking aan onder de noemer Boijmans bij de Buren. In elf verrassende tentoonstellingen blijven zo uiteenlopende collectiestukken te bezoeken. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met Boijmans in de Klas. Droom is een locatie ‘op Zuid’, een proeftuin voor de jonge generatie, waaraan nog wordt gewerkt. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in 2020/begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken worden getoond en verzorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten