maandag 5 april 2021

Nichiel Deylius

 


2 april 2021

Expositie: Keerzijde van de Vrijheid



Van 22 april t.m 23 mei a.s. is bij De Ploegh in Amersfoort de expositie Keerzijde van de Vrijheid te zien. Deze expositie was voor afgelopen jaar voorzien en beoogde een prikkelende toevoeging te zijn op het aanbod aan evenementen gewijd aan de viering van 75 jaar vrijheid.
Die vrijheid is in het afgelopen jaar in een heel ander daglicht komen te staan. Desondanks heeft De Ploegh besloten deze expositie doorgang te laten vinden. 

Mijn bijdrages - speciaal voor deze expositie gemaakt - belichten 2 hedendaagse thema's: digitale vrijheid en keuzestress.

We lijken ons in vrijheid over het internet te bewegen, maar hoe vrij zijn we werkelijk, als al onze gegevens door de 'grote vier' worden gebruikt en te gelde worden gemaakt en input zijn van algoritmes die ons (onbewust) beïnvloeden. Lees meer over dit werk....

Het andere werk - Keuzestress - vestigt de aandacht op de overdaad aan keuzemogelijkheden, over wélk onderwerp je het ook hebt. Dit levert bij velen spanningen op. Wat moet ik kiezen, wat is het juiste. Ook ik ondervond tijdens het maken van dit kunstwerk keuzestress, waarover op mijn website mee te lezen is.

New York Metrobank


De New York Metrobank is een ontwerp van de Amerikaanse ontwerper Robert Iezzi, zoon van Italiaanse immigranten. Zijn ontwerp – in hout uitgevoerd – is jaren beeldbepalend geweest in metro’s, havens, busstations en vliegvelden in en rond New York. Het is een ijzersterk ontwerp dat uitgevoerd in welk materiaal dan ook een krachtig product oplevert.

In opdracht van Gjaltproducties – de licentiehouder voor Nederland– heb ik in 2021 vier 4-zitters gemaakt voor het project NACH, de New Amsterdam Court House (de nieuwe Amsterdamse Rechtbank).

Begin oktober zijn de banken geplaatste op het voorplein van NACH. Op dit moment (maart 2021) is het plein nog niet voor publiek toegankelijk; de openstelling wordt spoedig verwacht.


Lees meer over deze banken en bekijk het fotoverslag van het maakproces.


Een bijzonder grafbeeld


Af en toe stelt een opdrachtgever mij in staat om iets bijzonders te maken. De wisselwerking van gesprekken en voorstellen leidde recent tot het maken van een papieren bootje in steen. Het komt op een graf te staan, maar is vooral bedoeld om op termijn als tuinbeeld en vogeldrinkbak te dienen.
De tekst bovenin: But I have promises to keep, een regel uit een gedicht van Robert Frost.



Cursus letterhakken

Voor deze cursus wacht ik nog altijd beter tijden af. Van de belangstellenden vraag ik geduld. Het kómt eraan.... Wie in de tussentijd een keer op atelierbezoek wil komen is van harte welkom.
 

Agenda

22 april t/m 23 mei                     De Keerzijde van de Vrijheid, Galerie De Ploegh, A'foort
27 mei t/m 27 juni                      Dieptes in Vlaktes, Galerie de Ploegh, A'foort
22 t/m 26 september 2021         Affordable Art Fair Brussel
1 - 4 december 2021                  FIDEM, Tokyo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten