dinsdag 24 november 2020

Poëziecadeau voor Rotterdam

 Poëziecadeau voor Rotterdam


Poetry International Nieuws - november <bounce@cuspoetry.nl>19 novembre 2020 à 13:02
Répondre à : Poetry International Nieuws - november <bounce@cuspoetry.nl>
À : brigitte.flint@gmail.com
 
  Poetry International Nieuws
19 november 2020
                 
                                 
                                 
                                 
       
                                 
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
                                 
      Wat in april begon als schrijfopdracht ter ondersteuning van jonge Rotterdamse dichters en spoken word-artiesten, mondt aan het einde van dit bijzondere jaar uit in een uniek poëziecadeau voor inwoners en bezoekers van de stad. Tien woordkunstenaars gingen tijdens de eerste lockdown op zoek naar woorden voor hun beleving van het stilgevallen Rotterdam. Hun scherpe, persoonlijke en inspirerende gedichten zijn door Poetry International en Stichting Droom en Daad verzameld in de dichtbundel Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd. Bij tien Rotterdamse boekwinkels en alle filialen van Bibliotheek Rotterdam krijgen klanten en bezoekers de bundel vanaf 20 november a.s. cadeau!      
                                 
                                 
                                 
             
      Elten Kiene en Wessel Klootwijk © Alice Lucchinelli      
                                 
      Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd beslaat in tien gedichten een breed scala aan observaties en gevoelens losgekomen door de nieuwe pandemische werkelijkheid. Zo zag Simone Atangana Bekono ‘de eenzaam opengaande lente’ en kon niet anders dan 'daarover zwijgen tegen de mensen die je nu niet ziet’. En hoe stil het soms ook was, ‘er is altijd iemand anders / zelfs als je alleen bent’, weet Elfie Tromp ons te verzekeren. Dean Bowen vouwde ‘een papieren nest om thuis te noemen’ en Tomáš de Paauw hoorde applaus ‘voor beroepen waar op bezuinigd wordt al jaren / alsof ze hiervoor niet zo nodig waren’.      
                                 
      De veertig pagina's tellende bundel is vormgegeven door Loes Sikkes met treffende portretten van fotograaf Alice Lucchinelli. Bij tien Rotterdamse boekwinkels krijg je Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd vanaf vrijdag 20 november bij besteding van € 15,- aan boeken cadeau. Kijk op poetry.nl voor de deelnemende winkels. Ook bij de filialen van Bibliotheek Rotterdam kun je een exemplaar bemachtigen. Haal 'm snel, op is op!      
                                 
                                 
             
      Maureen Ghazal en Tomáš de Paauw © Alice Lucchinelli      
                                 
                                 
             
                                 
      Op zaterdag 21 november lezen Elfie Tromp, Elten Kiene, Dean Bowen, Wessel Klootwijk en Maureen Ghazal hun gedichten op verschillende locaties in de stad voor filmopnames. Wie weet kom je ze tegen. Blijf gerust even staan om te luisteren maar dan wel op anderhalve meter, ook van het andere publiek! We komen o.a. bij Boekhandel Van Gennep en Leeszaal West.   Op zondag 22 november om 15:00 uur presenteren we de bundel Lockdown in Donner. Elfie Tromp presenteert, Tomáš de Paauw, Mariana Hirschfeld en Frank Keizer lezen hun gedichten en de gedichten van Elten Kiene en Derek Otte zijn op film te zien, gemaakt in opdracht van Rotterdamse Dakendagen. Er is plek voor dertig personen.
Reserveer via
deze link.
     
             
                                 
           
                 
      Voor de liefhebbers van buiten de stad stelt Poetry International graag enkele exemplaren van Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd beschikbaar. Like, deel en reageer daarvoor op een van de posts over de bundel op Facebook of Instagram. De 25 meest enthousiaste poëzie- en spoken-fans sturen we een PM zodat we je de bundel toe kunnen sturen.      
                                 
                                 
             
      Frank Keizer en Elfie Tromp © Alice Lucchinelli              
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
      De Online Poëzieleesclub 'De aanstormende generatie' heeft er inmiddels twee bijeenkomsten opzitten. Deelnemers én docent zijn enthousiast: 'Oh, mensen wat was dit leuk: twee avonden met steeds 10 mensen online over poëzie praten, en dan nog wel over de prachtige poëzie van Roelof ten Napel. Met de dichter in het laatste half uur zelf aanwezig!', schreef docent Peter Swanborn op zijn facebookpagina.   In de komende weken volgen nog twee avonden, over de bundel Godface van Asha Karami en Fantoommerrie, de laatste bundel van Marieke Lucas Rijneveld. Asha Karami is net als Roelof ten Napel het laatste half uur present om vragen te beantwoorden. Wil je tijdens toekomstige leesclubs ook meelezen en -praten over prachtige dichters en gedichten, meld je alvast aan bij Marjolijn Abel.      
                                 
                                 
           
                                 
                                 
       
                                 
           
                                 
                                 
      Voor de organisatie van de C. Buddingh’-prijs en ondersteuning van de programmering van het 51ste Poetry International Festival zoekt POetry International een gemotiveerde stagiair(e) programmering. Je coördineert de inzameling van debuutbundels, plant de jurybijeenkomsten, onderhoudt het contact met juryleden, dichters en uitgevers aan de ene kant en de communicatieafdeling aan de andere. Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van een enthousiast en gedreven team, in korte tijd veel te leren en ervaring op te doen, je netwerk uit te breiden en een concrete bijdrage te leveren aan ons unieke jaarlijkse internationale poëziefestival in Rotterdam? Dan is dit een stage voor jou. Check de vacature en reageer voor 1 december a.s. !      
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
                                 
      Op 28 januari start de Poëzieweek 2021. Overal in Nederland en Vlaanderen worden kleine en grote poëzieactiviteiten voorbereid; in bibliotheken en boekhandels, op scholen, op podia en op straat. Veel van de activiteiten zullen in verband met corona en de geldende maatregelen online plaatsvinden.   Het Nederlands Letterenfonds en de Schrijverscentrale maken het met de actie 'Boek een dichter' dit jaar extra voordelig om een dichter online op school, in de bibliotheek of in de winkel te halen en denken graag met u mee hoe dit het beste te doen. Bijvoorbeeld via 'Schrijver op je scherm'. Check de mogelijkheden en kies je favoriete dichter!      
                                 
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
           
                                 
                                 
      De inzendingen voor de jaarlijkse Gedichtenwedstrijd worden in eerste instantie beoordeeld door een voorjury, bestaande uit o.a. de redacteuren van Awater of Poëziekrant. Maar als je daar dan 'door' bent, komt je gedicht bij de hoofdjury op tafel. En die bestaat dit jaar uit schrijver en radiomaker Nikki Dekker, dichter en winnaar van De Gropte Poëzieprijs 2020 Vrouwkje Tuinman, dichter en theatermaker Yannick Van Puymbroeck, literaire journalist en columnist Jelle Van Riet en ... de nieuwe Dichter des Vaderlands. Nog geen gedicht ingestuurd? Dit kan tot 31 december 23:59 uur.      
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
                                 
      Op 24 en 25 november duikt Theater Rotterdam ter ere van 45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid de geschiedenis in met de leesvoorstelling In Suriname: een zoektocht naar Surinaamse schrijvers en andere helden.      
                                 
        In Suriname is gebaseerd op het boek Jaguarman van Raoul de Jong, dat vorige week uitkwam bij Uitgeverij De Bezige Bij. Samen met schrijfster Sanneke van Hassel bewerkte De Jong het boek tot de voorstelling. Puttend uit bekende en onbekende boeken en verhalen neemt de leesvoorstelling In Suriname je mee langs vele stemmen, van Anton de Kom tot revolutionaire dichters.      
                                 
      De vrijwel geheel Surinaams-Nederlandse cast bestaat o.a. uit de acteurs Pierre Bokma, Aisa Winter, Tjon Rockon en Romano Haynes, schrijvers Raoul de Jong en Karin Amatmoekrim, oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, politica Peggy Wijntuin met a capella zang- en percussie van Black Harmony. De voorstelling is in Theater Rotterdam en via livestream te volgen.      
                                 
                                 
       
                                 
                                 
      Tips voor deze nieuwsbrief zijn welkom. Stuur ze naar Jan Coerwinkel   Interessant voor vrienden of relaties? Stuur door of tip deze nieuwsbrief.      
                                 
             
                                 
                     
                                 
      Stichting Poetry International - Westersingel 16 - 3014 GN Rotterdam      
     
                                 
                                 
                 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten