woensdag 20 november 2019

Foodwatch / CETA


De kans slinkt dat het parlement instemt met ratificatie van het handelsverdrag. De handtekeningen van alle 28 EU-lidstaten zijn nodig om CETA volledig en officieel goed te keuren. Het lijkt erop dat in de Tweede en Eerste Kamer de gehele oppositie zal tegenstemmen. 
Tijdens een hoorzitting gaf specialist Publiek Recht Prof. Dr. Wolfgang Weiß meer uitleg. In naam van foodwatch toont hij aan hoe ondemocratisch dit verdrag is. Hieronder lees je het in een notendop.


Achter gesloten deuren

Ondemocratisch, hoezo? De onderhandelingen worden achter gesloten deuren gevoerd, door dubieuze 'comités'. De leden en inhoud blijven geheim. Er is dus zowel door Nederland als het Europees Parlement geen controle mogelijk, terwijl er geschaafd wordt aan onze voedselveiligheid, biodiversiteit, dierenwelzijn en pesticidengebruik. 



Alternatieve rechtbank

Het Investment Court System (ICS) gaat als een soort arbitragesysteem investeerders beschermen tegen nationale democratische besluiten. Via een speciaal hof kunnen bijvoorbeeld Canadese bedrijven schadevergoeding eisen als ze vinden dat ze worden benadeeld door regelgeving in een Europees land. Dit arbitragesysteem is niet toegankelijk voor consumentenorganisaties, milieuorganisaties of vakbonden. 


We mogen ons voedselbeleid niet overlaten aan geheime comités en bedrijven. Handelsverdragen die ondemocratisch tot stand zijn gebracht, zoals CETA, moeten weg worden gestemd. Stop dit ondemocratische handelsverdrag en teken vandaag nog!


Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur

Beste foodwatcher,

Het debat over het wel of niet goedkeuren van het CETA-verdrag met Canada woedt heviger dan ooit. De strijd tegen dit schadelijke verdrag begint haar vruchten af te werpen. Nog niet getekend? Teken ook tegen CETA en geef het laatste zetje!
De afgelopen weken hebben we ons ontzettend ingezet om de consument te beschermen tegen CETA. Naast vele oproepen aan onze achterban, waren we actief betrokken bij een belangrijke hoorzitting over CETA in de Tweede Kamer. Bij deze hoorzitting waren verschillende experts aanwezig, waaronder professor Weiß die namens foodwatch optrad. Zijn boodschap? CETA is ondemocratisch en moet worden weggestemd. 



Stop CETA!






Teken nu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten