zondag 18 augustus 2019

Kratten, kooien en boxen / Foodwatch



We kennen allemaal wel de trieste foto's van legbatterijen: kippen gepropt in smalle, vuile kooien - een absoluut onwaardig leven. Toch zijn het niet alleen de leghennen die met miljoenen onder wrede omstandigheden in kooien worden gehouden. De overgrote meerderheid van de zeugen leeft rond de geboorte van hun biggen ook maandenlang in kooien, de zogenaamde ‘boxen’. Deze grote en intelligente dieren kunnen zich niet eens omdraaien in de smalle kooien! Een ander voorbeeld: konijnen. 120 miljoen konijnen worden in de EU vrijwel uitsluitend in kooien gehouden. Ze brengen hun hele leven door in kratten, vaak volgepompt met antibiotica. In totaal lijden meer dan 300 miljoen dieren in de Europese landbouw een miserabel leven in kooien...


Europese burgers in actie

Dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van een duurzame, gezonde en eerlijke voedselketen en daar maken wij ons hard voor. Grote multinationals en lobbyisten bepalen voor een belangrijk deel wat wij op ons bord krijgen, waarbij democratische besluitvorming en transparantie ver te zoeken zijn. Dit is de reden dat we ons van harte als deelnemende organisatie aansluiten bij dit burgerinitiatief over ons voedsel.
94% van de mensen in Europa vindt het welzijn van dieren in de veehouderij belangrijk en 82% vindt dat de dieren beter beschermd moeten worden. Jij ook? Samen kunnen we hiervoor zorgen!



We zijn er bijna!

Als je burger van de EU bent en oud genoeg om deel te nemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, kun je je gemakkelijk online aansluiten bij het burgerinitiatief. Je gegevens worden enkel door de kiescommissie ingezien en vervolgens vernietigd. Er zijn inmiddels al 1 miljoen handtekeningen opgehaald maar een laatste zetje is nog nodig!


Wettelijk verplicht

Het initiatief ligt op koers, maar we moeten de komende weken nog hard aan de slag. Teken dus vandaag nog tegen de kooien in Europa. Wanneer het burgerinitiatief geldig wordt verklaard, is de Europese Commissie wettelijk verplicht een standpunt in te nemen en kan er een hoorzitting plaatsvinden in het Europees Parlement. Een geweldige gelegenheid om het onderwerp politiek op de agenda te zetten en verandering in de landbouw voor elkaar te krijgen.




Met vriendelijke groet,
Nicole van Gemert,
Directeur

Beste foodwatcher,

De voedingsindustrie adverteert graag met mooie foto's van gelukkige dieren en idyllische boerderijen. De realiteit in de Europese veehouderij ziet er helaas heel anders uit... Kippen gepropt in legbatterijen, miljoenen konijnen in kratten en zeugen die zich in hun boxen niet eens kunnen omdraaien.
Meer dan 300 miljoen dieren in de Europese landbouw lijden in kooien. 
Wij voeren campagne voor gezond, veilig en eerlijk voedsel en daar hoort dierenwelzijn natuurlijk ook bij. Daarom vragen we jou of jij dit belangrijk burgerinitiatief ook wil steunen: stop de kooien! 



Stop de kooien!






Teken nu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten