woensdag 9 maart 2016

Europees parlement: 'Deal met Turkije is moreel volstrekt onwaardig'

Het Europees Parlement heeft veel bezwaren tegen de voorlopige migratiedeal die de EU met Turkije heeft gesloten. Over het hele politieke spectrum worden kritische noten gekraakt. De grote fracties willen geen 'blanco cheque' aan Turkije geven, zo bleek vandaag tijdens een debat in Straatsburg.
  •  Het akkoord is enorm problematisch: het massaal terugsturen is tegen de vluchtelingenverdragen Guy Verhofstad
Turkije heeft voorgesteld om voorlopig alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug te nemen, op voorwaarde dat Europese landen erkende vluchtelingen uit Turkse kampen over laten komen. In ruil daarvoor wil het land een verdubbeling van het door de EU toegezegde bedrag: zes in plaats van drie miljard euro.

'Koehandel'
'Koehandel met vluchtelingen', onder wie kinderen en vrouwen, is niet acceptabel, zei fractievoorzitter van de sociaaldemocraten Gianni Pitella. Hij pleitte er met zijn christendemocratische collega Manfred Weber en de liberale Guy Verhofstadt voor dat het geld alleen aan vluchtelingen wordt besteed. "Zodat ze niet meer hoeven te leven van zeven dollar per maand'', aldus Verhofstadt. "We geven de sleutels van de deur naar Europa aan de Turkse sultan Erdogan. Het akkoord is enorm problematisch: het massaal terugsturen is tegen de vluchtelingenverdragen.''

Uit uiterst linkse en rechtse hoek klonk het verwijt dat Turkije Europa 'afperst en chanteert'. Front National-voorvrouw Marine Le Pen zei dat de EU een Turks 'dictaat' heeft geaccepteerd.

'Gevaarlijke strategie'
Ook uit Nederlandse hoek klinken stevige aanmerkingen. EU-parlementariër Sophie in 't Veld (D66) noemde de deal 'een vertoon van zwakte, juridisch dubieus en moreel volstrekt onwaardig'. Kati Piri (PvdA) sprak van een 'immoreel' akkoord. "De mensenrechten worden later afgehandeld, een heel gevaarlijke strategie."

Haar partijgenoot Diederik Samsom staat een stuk positiever tegenover de voorlopige deal, zegt hij vandaag in een interview met Trouw. Volgens de PvdA-leider kan het akkoord zelfs 'een blauwdruk' vormen voor het reguleren van andere migratieroutes, zoals Libië-Lampedusa.
De voorlopige deal met Turkije wordt de komende dagen verder uitgewerkt door EU-voorzitter Donald Tusk en de Europese regeringsleiders. Lees hier welke voorstellen er precies op tafel liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten