dinsdag 15 maart 2016

Boekenweek bezegelt de nieuwe liefde tussen Nederland en Duitsland

Joost van Velzen − 11/03/16, 15:38
© Trouw. Hans-Georg Thönges, de directeur van het Goethe-Institut.
Met het traditionele Boekenbal begint vanavond de Boekenweek. Het thema van editie nummer 81: Duitsland. Dé kans dus voor het Goethe-Institut om het land cultureel op de kaart te zetten.
  •  We willen vooral literaire vertalingen van het Duits naar het Nederlands en andersom stimuleren. We zijn immers buren, ook in onze talen
Hoe promoot het Goethe-Institut Duitsland in deze week?
Directeur Hans-Georg Thönges: "Deze leuke connectie met de Boekenweek is voor het Duitse cultuurinstituut, het Goethe-Institut Nederland, vanzelfsprekend een groot gelukje. En het is echt niet zo dat wij dit hadden verwacht als reactie op het feit dat Nederland en Vlaanderen gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, straks in oktober."

"Wij zijn al vroeg begonnen met dingen organiseren. In januari haalden we zes jonge auteurs uit de hedendaagse Duitstalige literaire scene naar Amsterdam, zoals Anne Weber, Kristine Bilkau en Lilian Loke. Zij gaven intelligente lezingen en spraken met uitgevers en vertalers over hun werk. Verder hebben we de organisatie van de Boekenweek geholpen om ook deze week Duitstalige auteurs naar Nederland te halen. We willen vooral literaire vertalingen van het Duits naar het Nederlands en andersom stimuleren. We zijn immers buren, ook in onze talen. Nederlands en Duits liggen veel dichter bij elkaar dan het Engels."

Om welke Duitse schrijvers en boeken kunnen we niet heen?
"Moeilijk om te kiezen zonder iemand te missen, maar ik probeer het graag: Clemens J. Setz, Rafik Schami, Ilija Trojanow, Feridun Zaimoglu, Nora Gomringer, Joachim Meyerhoff en Ralf Rothman. Frank Witzel kreeg de Duitse Boekenprijs voor zijn boek met de opvallende titel "Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969." Verder zijn er nog Erpenbeck, Kermani, W. Schmid, Todenhöfer, Walser en Safranski maar ook de klassiekers zoals Döblin, Musil, Thomas Mann, Kafka, Oskar Maria Graf. En natuurlijk Goethe!"
  •  Ik verwacht dat de band tussen Duitsland en Nederland in de toekomst verder groeit
Welke Nederlandse schrijvers en boeken zou u uw Duitse vrienden aanraden?
"Maarten 't Hart, Geert Mak, Harry Mulisch, Cees Nooteboom, Hella S. Haasse, Margriet de Moor. Maar natuurlijk ook de nieuwere generatie van Nederlandse en Vlaamse auteurs: Maartje Wortel, Lize Spit of Meltem Halaceli."

Cultureel Nederland is dol op Duitsland. Heeft u daar een verklaring voor?
"Tja, dat is een hele interessante vraag, waar ik geen pasklaar antwoord op heb. Zeker is dat Duitsland leeft, nu weer met Angela Merkels 'Wir schaffen das". Al roept dat ook de twijfel op of Duitsland nu niet te veel vraagt - zowel van zichzelf als van anderen. Er is veel interesse om naar Duitsland te reizen, Berlijn is tof! De taalcursussen in het Goethe-Institut groeien dan misschien vooral vanwege economische belangen, maar taal vormt natuurlijk ook een brug tussen onze culturen. Ik verwacht dat de band tussen Duitsland en Nederland in de toekomst verder groeit. "

Is cultureel Duitsland ook verzot op Nederland?
"Zeker. Dat geldt vooral voor studenten. Jonge creatieve, designers, architecten, musici en theatermakers hebben veel mogelijkheden in Nederland. En ik ken geen student uit Duitsland die nooit verliefd was in Nederland en vaak genoeg ook op een Nederlander. En dan zijn er ook nog al die musea en concerthallen! Andersom zijn veel Nederlandse directeuren en curators in Duitsland werkzaam."

De Boekenweek (slogan 2016: Was ich noch zu sagen hätte.) begint officieel morgen en duurt tot zondag 20 maart. Esther Gerritsen schreef het Boekenweekgeschenk en de auteur van het essay is David van Reybrouck.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten