woensdag 21 augustus 2013

300.000 liter besmet water stroomt weg bij Fukushima

21/08/13, 04:45  − bron: AP, Reuters, redactie
© reuters. De kerncentrale Fukushimi op een foto uit maart 2013.
UPDATE Bij de Japanse kerncentrale Fukushima is 300.000 liter radioactief water weggelekt uit een opslagtank. De Japanse toezichthouder heeft het alarmniveau aangepast naar 3 en spreekt van een 'serieus incident'.
Het water dat woensdag nog weglekt, is zo besmet dat iemand die er dichtbij staat, in één uur vijf keer de straling oploopt die een medewerker van kerncentrale in één jaar maximaal zou mogen krijgen. Na 10 uur zou de proefpersoon al stralingsziekte ontwikkelen.

De bak onder de opslagtank stroomde over toen controleurs een afvoerpijp voor regenwater open hadden laten staan.

De lekkage werd aanvankelijk door de autoriteiten gelabeld als een incident van niveau 1. Dat is de op één na laagste categorie van de internationaal gehanteerde schaal INES, die oploopt tot 8.

De nucleaire centrale van Fukushima is beschadigd door de zware aardbeving en daarop volgende tsunami van maart 2011. Bij drie reactoren was er sprake van een meltdown. Het wordt gezien als de zwaarste nucleaire ramp sinds die in Tsjernobyl in 1986.

Na de ramp zijn honderden tanks gebouwd om radioactief water op te vangen. Uit een van die tanks is het water nu de grond in gestroomd.

Eigenaar Tepco zegt dat de bewuste tank ongeveer honderd meter is verwijderd van zee. Er zou geen gevaar zijn dat het water in de zee terechtkomt. De instantie die toezicht houdt op kerncentrales meldt echter dat het besmette water wel degelijk daar naartoe kan vloeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten