donderdag 9 mei 2024

Waarom ons werk op Rusland zo belangrijk is / Amnesty International

 Op 24 februari 2022 begon Rusland een grootschalige oorlog van agressie tegen Oekraïne. Ons hart en onze solidariteit gaan uit naar de duizenden Oekraïense burgers die lijden onder het geweld. Sinds het begin van de oorlog onderzoekt Amnesty International talloze oorlogsmisdrijven en volgt de gebeurtenissen op de voet.
 
De oorlog in Oekraïne kent ook een ander front: binnen Rusland begonnen de autoriteiten direct na februari 2022 een heksenjacht op iedereen die kritiek uit op de oorlog. Nieuwe wetten zorgden ervoor dat duizenden mensen werden opgepakt en honderden mensen gevangenisstraf kregen.  
 
Mensenrechtenorganisaties, journalisten en ook lhbti+-activisten kunnen in Rusland hun werk nauwelijks tot niet meer uitvoeren. Amnesty International blijft samen met jou deze mensen steunen. In deze mailing nemen we je mee naar het verzet in Rusland en leggen we uit wat we samen nog kunnen betekenen voor de dappere Russische activisten.    

43 journalisten

 
Ten minste 43 journalisten zijn veroordeeld vanwege anti-oorlogsberichten.

172 individuen

 
In 2023 kregen 54 organisaties en 172 individuen het label ‘Buitenlandse agent’.

65
maanden

 
De gemiddelde straf voor het plaatsen van een anti-oorlogsbericht is 65 maanden.

Wat doet Amnesty?

 
We voeren acties voor vrijlating van gewetensgevangenen, of voor toegang tot medische hulp voor hen in de gevangenis. We strijden voor intrekking van de oorlogscensuurwetten. We helpen mensenrechtenactivisten die onder druk staan met tijdelijke opvang, zodat ze even op adem kunnen komen in het buitenland.

We trainen lokale organisaties, bijvoorbeeld op het gebied van digitale veiligheid of communicatie. We ondersteunen familieleden en advocaten van activisten die vastzitten. Daarnaast organiseren we solidariteitsacties. Door brieven en kaarten naar de gevangenis te sturen laten we merken dat gevangen mensenrechtenverdedigers er niet alleen voor staan. Lees hier meer over ons werk voor Russische activisten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten