zaterdag 4 juni 2022

Mensonterende situaties in opvanglocaties

 Mensonterende situaties in opvanglocaties

Beste Brigitte,
Kom jij binnenkort langs in café Refuge? Van 17 tot en met 20 juni staan vluchtelingen in ons pop-up café in Utrecht klaar om jou een kop koffie én een goed gesprek aan te bieden! Ook Parwana, Mohab en Julia zijn aanwezig. Doe de quiz en vind uit met wie van de drie jij het beste matcht! 

Na drie maanden oorlog zijn zes miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Een ongekend aantal, waardoor de EU al snel een speciale beschermingsregeling inzette voor Oekraïense vluchtelingen. Helaas wordt door dit besluit de schrijnende positie van vluchtelingen uit andere landen extra zichtbaar, stelt collega Sander in zijn column. Zo duurt de landelijke opvangcrisis nog altijd voort: in Leeuwarden wonen honderden vluchtelingen mét kinderen al een half jaar in een goederenhal zonder daglicht en enige vorm van privacy. Een mensonterende situatie, en dat terwijl betere opvanglocaties wel beschikbaar zijn. De Oekraïense Yuiry en Nataliia vonden wél een warm welkom in Nederland, toch kan het oudere echtpaar uit Oekraïne hier moeilijk aarden. 'Een nieuw leven opbouwen lukt ons niet meer.'
Drink een bakkie in café Refuge! 
Voor het zesde jaar op rij organiseert VluchtelingenWerk Bakkie Doen?, waar vluchtelingen jou een kop koffie én een goed gesprek aanbieden. Dit jaar ben je van 17 tot en met 20 juni (Wereldvluchtelingendag) van harte welkom in pop-up café Refuge in het Utrechtse Griftpark! Geniet van openhartige gesprekken, livemuziek en een bijzondere experience!
Bekijk het programma
COA: Laat strenge regelgeving los
Honderden vluchtelingen mét kinderen wonen in Leeuwarden al een half jaar in een grote goederenhal zonder daglicht en enige vorm van privacy. En dat terwijl de gemeente Leeuwarden graag betere en kleinere locaties kan en wíl aandragen. Toch werkt COA hier niet aan mee. 
‘Absurd dat locaties worden afgewezen’
Met wie match jij het beste?
Wat wilde jij als kind later worden? Hoe drink jij je koffie? En wat is jouw lievelingskeuken? Doe de speciale Bakkie Doen-quiz en kom erachter met wie jij het beste matcht: de Afghaanse Parwana, Syrische Mohab of Oekraïense Julia!
Doe de quiz!
Column: Niet langer uit te leggen
Na drie maanden oorlog zijn ruim zes miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Een ongekend aantal, waardoor de EU al snel een speciale beschermingsregeling inzette voor Oekraïense vluchtelingen. Maar daardoor wordt de schrijnende positie van vluchtelingen uit andere landen extra zichtbaar, stelt collega Sander Laban.
‘Het moet niet uitmaken uit welke oorlog je vlucht’  
Gevlucht op hoge leeftijd
'Een nieuw leven opbouwen lukt ons niet meer; het zijn jonge mensen die daar nog energie voor hebben.’ De Oekraïense Yuiry en Nataliia wonen al zeventig jaar in Charkov als zij hun stad tegen wil en dank moeten verlaten. Nu wonen ze veilig bij hun zoon in Nederland, maar missen hun thuisland verschrikkelijk.
‘Dit is voor ons niet het echte leven’  
Webinar over Oekraïne
Half mei organiseerde Vluchtelingenwerk een online informatiebijeenkomst over Oekraïne. Wat is de actuele situatie nu en wat doet VluchtelingenWerk voor Oekraïense vluchtelingen? Medewerkers, vrijwilligers én vluchtelingen vertellen
Bekijk het webinar terug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten