zaterdag 4 juni 2022

Actueel voedselnieuws van jouw voedselwaakhond

 


Iedereen heeft recht op eerlijk, veilig en gezond eten dat noch mens, noch dier, noch milieu schaadt. Daar knokt foodwatch voor. En dat is op dit moment harder nodig dan ooit.

Terwijl investeerders rijk worden met speculatiespelletjes over voedselprijzen, verkeren rond de 45 miljoen mensen wereldwijd in de meest ernstige voedselonzekerheid. Tegelijkertijd is ons landbouwsysteem zo intensief ingericht en verslaafd aan gifstoffen dat we in een biodiversiteitscrisis zitten. En elke dag staat onze voedselveiligheid ook nog op het spel, aangezien het controlesysteem faalt.

Dit moet en kan anders. Ik praat je graag bij over het nieuws van de afgelopen week! 

 


Rechtszaak tegen de staat

Donderdag 9 juni is het zover! Foodwatch staat dan in de rechtszaal tegenover de Nederlandse staat in de zaak over seperatorvlees: ook wel bekend als 'spuitvlees’ of ‘pink slime’. We hebben de staat voor de rechter gesleept om een volgend voedselschandaal te voorkomen.

De regering kan geen inzicht geven in welke producten separatorvlees precies zit, er is geen goede handhaving en labelling en de NVWA heeft niet genoeg capaciteit om in te grijpen als er iets grondig misgaat. Er moet snel worden gehandeld en daarom hebben we een kort geding aangespannen. Sta jij ons al bij in deze zaak? Je kunt onze rechtszaak nog kracht bijzetten met jouw steun! 



Foodwatch te gast bij EenVandaag

Heb je ons gezien afgelopen zaterdag bij EenVandaag? We hebben meegewerkt aan een uitgebreid item over voedselspeculatie dat mede de oorzaak is van de torenhoge inflatie. Het oneerlijke en onvolledige verhaal is dat de oorlog in Oekraïne lijdt tot schaarste van voedingsmiddelen en daardoor prijzen opdrijft.

Het echte en complete verhaal is dat er momenteel geen gebrek is aan voedsel in de wereld, maar dat de speculatiespelletjes van investeerders dit wel veroorzaken. Rijk worden door honger te zaaien, dat is er momenteel aan de hand.

UITZENDING GEMIST VIA ONZE SITE ››


Nieuws over landbouwgif glyfosaat

Onze campagne tegen glyfosaat heeft een verrassende ontwikkeling gekregen. Door de massale reacties van bezorgde maatschappelijke organisaties (waaronder foodwatch) over de gevaren van dit landbouwgif heeft de European Food Safety Authority (EFSA) besloten de herbeoordeling met een jaar uit te stellen. Beschamend dat de EFSA dit proces niet aankan! Schadelijk tijdrekken vinden wij dit. Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt deze vertraging te betreuren maar geen stappen te willen ondernemen. Trouwens, je kunt nog steeds een mail sturen naar de minister met onze bezwaren!

Sterker nog, de European Chemicals Agency (ECHA) loopt alvast vooruit op de herbeoordeling en beweert dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. In onze ogen is dit ontkenning van wetenschap. Samen met de andere partners van de coalitie ‘Ban Glyphosate’ hebben wij daarom een reactie geschreven waarin we duidelijk maken dat het ECHA zich weer alleen baseert op argumenten van de industrie. 



Vervolg Ferrero's salmonellaschandaal

In april werden we opgeschrikt door ernstig zieke kinderen die in heel Europa besmet zijn geraakt met salmonella door het eten van Ferrero Kinder producten. Toen bleek dat de voedselfabrikant al in december in hun Belgische fabriek salmonella had ontdekt. Na een schandalig lange tijd heeft Fererro vrijdag eindelijk toegegeven dat er door het bedrijf fouten zijn gemaakt. In een Franse krant betuigt Ferrero spijt en kondigt schadevergoedingen aan in de vorm van kortingsvouchers op Kinder-producten.

Dit veel te late en belachelijke 'goedmakertje is voor foodwatch exemplarisch voor het mislukte crisismanagement.

LEES ONS HELE DOSSIER ››


Foodwatch Jaarverslag 2021

Vorig jaar is een druk campagnejaar geweest bomvol belangrijke voedselkwesties om ons voor in te zetten. We hebben de politiek overtuigd van het belang van een gezonde voedselomgeving, wat uiteindelijk heeft geleid tot de belofte van een suikertaks en een verlaging van de btw op groente en fruit. We hebben ervoor gezorgd dat er minder schadelijke stoffen op je bord terecht komen, zoals het omstreden additief E171. Onze laboratoriumtesten naar minerale olie in voeding hebben zelfs de Europese Commissie wakker geschud.

Ook in 2021 hebben we weer misleidende producten aangepakt via onze Gouden Windei verkiezing. En we hebben weer heel wat gelobby van de voedingsindustrie blootgelegd. Al onze inzet en successen voor gezond, eerlijk en veilig voedsel is een resultaat dat we mede aan jou als foodwatcher te danken hebben.




Met vriendelijke groet,

Anke Bakker,
Campaigner

DEEL DEZE NIEUWSBRIEF OP SOCIAL MEDIA:





Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

P.S.: We strijden graag, samen met jou, voor veilig, gezond en eerlijk voedsel voor iedereen. We zijn geheel onafhankelijk, onze campagnes kosten veel tijd en geld. Jouw hulp is onmisbaar. Word jij ook donateur? Of wil je een beetje extra geven? Alvast ontzettend bedankt!



Actueel voedselnieuws van jouw voedselwaakhond


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten