dinsdag 8 maart 2022

 

Beste Brigitte,
De aanleiding voor deze extra nieuwsbrief is een verdrietige: voor het eerst in lange tijd is er oorlog in Europa. Moeten vluchten voor oorlog en geweld is voor velen van ons onvoorstelbaar. Toch overkomt het momenteel al één miljoen Oekraïners. De verwachting is dat velen ook in Nederland zullen aankomen op zoek naar bescherming en veiligheid. In Ter Apel staat het team van VluchtelingenWerk al klaar om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Juist in deze onzekere tijden is jouw steun voor ons werk hard nodig

Ondertussen tonen mensen in Nederland zich op hun best, de betrokkenheid is hartverwarmend! Wil jij ook iets betekenen? Op het landelijk platform nederlandvoorvluchtelingen.nl kun jij vinden wat je kunt doen voor Oekraïense vluchtelingen en bij wie je daarvoor terecht kunt.
​​​​​​​
Daarnaast: de situatie in Oekraïne toont opnieuw hoe belangrijk het is dat we als Nederland klaar staan om vluchtelingen op te kunnen vangen. De gemeenten spelen daarin een cruciale rol en binnenkort zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Onze oproep is dan ook: Laat jouw invloed gelden en stem met je hart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen!
Klaar voor de komst van Oekraïense vluchtelingen
In Ter Apel staat het team van VluchtelingenWerk klaar voor de komst van Oekraïense vluchtelingen. De eerste paar honderd vluchtelingen hebben zich inmiddels gemeld. Teamleider Joyce vertelt: 'De oorlog in Oekraïne speelt zich dichtbij huis af. Is dit stilte voor de storm of blijven de meeste Oekraïense vluchtelingen straks in Polen of elders in Europa? 
► Joyce: ‘We weten het nog niet maar zetten onze schouders eronder.'
Platform nederlandvoorvluchtelingen.nl
Nederland staat klaar om Oekraïense vluchtelingen met open armen te ontvangen. Het aanbod uit de samenleving is enorm en dat is hartverwarmend. Omdat er nog veel onduidelijkheid heerst waar precies behoefte aan is en waar men terecht kan, hebben wij het platform 'Nederland voor vluchtelingen' gelanceerd. Daar vind je informatie over wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is. 
► Bekijk wat jij kunt doen voor Oekraïense vluchtelingen
Teken de steunbetuiging
Wil jij laten zien dat je meeleeft en vluchtelingen een warm hart toedraagt? Teken dan de steunbetuiging voor Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen uit andere landen die alles hebben moeten achterlaten. We sturen je dan per e-mail een poster die je kunt uitprinten om achter jouw raam te hangen. Je krijgt ook een digitale ‘avatar’ die je als profielfoto kunt gebruiken op jouw social media. 
► Betuig steun en ontvang de poster en avatar
Help jij mee? 
Laat je hart spreken voor Oekraïense vluchtelingen en voor alle andere vluchtelingen die huis en haard hebben moeten achterlaten vanwege oorlog of geweld.
Doneer nu  >
Stem op 16 maart met je hart!
Binnenkort gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Jij bepaalt mede welke politieke partijen het in jouw woonplaats voor het zeggen krijgen. We helpen je graag bij het maken van een vluchteling-vriendelijke keuze. Want gemeenten spelen een grote rol in het leven van vluchtelingen als het gaat om opvang, huisvesting, inburgering en arbeidsmarktparticipatie. Op basis van onze aanbevelingen kun jij bepalen hoe vluchteling-vriendelijk de partijen in jouw gemeente zijn. 
Hulp bij vluchteling-vriendelijk stemmen
Khaled’s ervaring met gemeentelijk vluchtelingenbeleid 
De ene gemeente doet haar uiterste best om vluchtelingen een kans te geven, terwijl de andere gemeente zich daar veel minder voor inzet. De uit Syrië gevluchte Khaled Al Shareef kan daarover meepraten. Optimistisch en vol ambitie om zijn beroep als natuurkundedocent in Nederland weer voort te zetten, kwam hij aan in zijn nieuwe gemeente. Al snel ondervond Khaled dat zijn mogelijkheden beperkt waren. 
Khaled: ‘Schoonmaakwerk leek mijn enige optie’   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten