donderdag 17 maart 2022

Omslag naar toekomstbestendige landbouw noodzakelijk



Omslag naar toekomstbestendige landbouw noodzakelijk  

© Greenpeace
Beste Brigitte,

Met ingehouden adem volgen we al weken de vreselijke oorlog in Oekraïne. En boven alles voelen we intens mee met alle mensen die slachtoffer zijn van deze oorlog. In Nederland merken we indirect de gevolgen aan onze energierekening, maar dat gaat ook gebeuren in de supermarkt. Voedsel wordt duurder door stijgende kosten voor energie, kunstmest en veevoer. Gebieden die voor granen sterk afhankelijk zijn van Oekraïne en Rusland, zoals het Midden-Oosten en Noord-Afrika zullen hierdoor helaas het hardste worden getroffen. 

Om voedselzekerheid in de toekomst veilig te stellen, én natuur en klimaat te beschermen, moeten we hier dus minder afhankelijk van worden en de omslag maken naar een veerkrachtiger, gelokaliseerd en divers voedselsysteem, dat gebaseerd is op de principes van ecologische landbouw. Ook zullen we drastisch minder vlees en zuivel moeten produceren en consumeren. Zo komt er ook meer landbouwgrond beschikbaar voor de productie van menselijk voedsel.
 
Lees meer

Hervorming Nederlandse landbouw op komst

Daarom is het goed nieuws dat het kabinet eindelijk heeft gekozen voor de grote en onvermijdelijke hervorming van de Nederlandse landbouw en een flinke krimp van de veestapel: zo’n 30 procent in 2030. Maar onderzoek laat zien dat 2030 voor veel unieke natuur - verspreid door heel Nederland - te laat is. De nieuwe minister voor Natuur en Stikstof zal nog vóór eind 2025 stevig moeten ingrijpen om deze natuur te kunnen redden.

Maar liefst 25 miljard euro wordt de komende 15 jaar uitgetrokken om onze landbouw te hervormen: een grote stap in de aanpak van de natuurcrisis. Maar de plannen komen mogelijk te laat voor onze meest kwetsbare natuur, zo blijkt nu.

 
Lees het onderzoek
© Greenpeace
Meer over deze bedreigde natuur

Stikstofuitstoot moet omlaag

Veel Nederlandse natuur staat nú op omvallen, omdat er al decennialang teveel stikstof op neerdaalt. We vroegen ecoloog Bobbink om te onderzoeken of ingrepen in de natuur kunnen helpen om deze natuur te redden. Wat bleek? Voor een ‘zwarte lijst’ van unieke natuur zoals zandverstuivingen, oude eikenbossen en droge heiden werken deze niet of nauwelijks. Er is nog maar één manier om het tij te keren: de stikstofuitstoot NU drastisch terugbrengen.

© Greenpeace

Aan de slag!

Kortom: het kabinet moet nú aan de slag. Het was dan ook goed om te zien dat verschillende politieke partijen dit rapport afgelopen week aanhaalden tijdens het eerste stikstofdebat met de nieuwe ministers. Alle sectoren zullen hieraan moeten bijdragen, maar een omslag naar ecologische landbouw met minder dieren is hiervoor absoluut noodzakelijk. En dit draagt tegelijkertijd bij aan een veerkrachtig en toekomstbestendig voedselsysteem.


Met vriendelijke groet,

Hilde-Anna de Vries 
Campagneleider

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten